И в Румъния се появи загадъчен монолит

Обектът в Юта междувременно е изчезнал, съобщават властите

Не е ясно кой или кога е инсталирал странния обект в Румъния. Снимка: Туитър - И в Румъния се появи загадъчен монолит

Не е ясно кой или кога е инсталирал странния обект в Румъния. Снимка: Туитър

Празниците за почитателите на конспиративните теории по света изглежда настъпиха по-рано – втори метален монолит, силно наподобяващ онзи в пустинята Юта, бе открит в планински район в съседна Румъния.

Близо 4-метровата структура се намира до археологическа забележителност и само на метри от древна крепост до град Пятра Нямц, североизточна Румъния, съобщава „Арт Нюзпейпър“. Повърхността на монолита е издраскана с кръговидни форми.

Снимка: Туитър

Обектът е забелязан за пръв път на 26 ноември, когато снимката му започва да обикаля социалните мрежи.

Монолитът в Юта привлече световно внимание и накара десетки авантюристи да се впуснат в търсенето му, за да се снимат с него, но 24 часа след съобщаването за новия в Румъния, първият се оказа изчезнал.

Вижте още: КОЙ, АКО НЕ ИЗВЪНЗЕМНА РАСА, СТОИ ЗАД МОНОЛИТА В ЮТА?

Ситуацията с металната структура в Румъния е много подобна на тази в Юта – скулптурата се намира в парцел, който е частна собственост – защитена археологическа местност, където за инсталирането на скулптури е необходимо специално разрешително от организацията „Neamt Heritage“, което после се нуждае от одобрение от културното министерство. В момента случаят се разследва, казват румънските власти пред „Euroweekly“.

Спекулации обграждат същността и настоящото местонахождение на американския монолит, който мнозина оприличиха на онзи във филма на Стенли Кубрик „2001: Космическа одисея“, а други на минималистична скулптура на артиста Джон Маккракън. От галерията, която представлява Маккракън и след смъртта му през 2011 г., пуснаха две противоречащи си изявления – едното отрича авторство на артиста, а другото го потвърждава.

Вещи потребители на интернет успяха да засекат на архивни кадри в приложението „Гугъл карти“, че монолитът фигурира в Юта между 2015 и 2016 г.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах