Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

И в Румъния се появи загадъчен монолит

Обектът в Юта междувременно е изчезнал, съобщават властите

Не е ясно кой или кога е инсталирал странния обект в Румъния. Снимка: Туитър - И в Румъния се появи загадъчен монолит

Не е ясно кой или кога е инсталирал странния обект в Румъния. Снимка: Туитър

Празниците за почитателите на конспиративните теории по света изглежда настъпиха по-рано – втори метален монолит, силно наподобяващ онзи в пустинята Юта, бе открит в планински район в съседна Румъния.

Близо 4-метровата структура се намира до археологическа забележителност и само на метри от древна крепост до град Пятра Нямц, североизточна Румъния, съобщава „Арт Нюзпейпър“. Повърхността на монолита е издраскана с кръговидни форми.

Снимка: Туитър

Обектът е забелязан за пръв път на 26 ноември, когато снимката му започва да обикаля социалните мрежи.

Монолитът в Юта привлече световно внимание и накара десетки авантюристи да се впуснат в търсенето му, за да се снимат с него, но 24 часа след съобщаването за новия в Румъния, първият се оказа изчезнал.

Вижте още: КОЙ, АКО НЕ ИЗВЪНЗЕМНА РАСА, СТОИ ЗАД МОНОЛИТА В ЮТА?

Ситуацията с металната структура в Румъния е много подобна на тази в Юта – скулптурата се намира в парцел, който е частна собственост – защитена археологическа местност, където за инсталирането на скулптури е необходимо специално разрешително от организацията „Neamt Heritage“, което после се нуждае от одобрение от културното министерство. В момента случаят се разследва, казват румънските власти пред „Euroweekly“.

Спекулации обграждат същността и настоящото местонахождение на американския монолит, който мнозина оприличиха на онзи във филма на Стенли Кубрик „2001: Космическа одисея“, а други на минималистична скулптура на артиста Джон Маккракън. От галерията, която представлява Маккракън и след смъртта му през 2011 г., пуснаха две противоречащи си изявления – едното отрича авторство на артиста, а другото го потвърждава.

Вещи потребители на интернет успяха да засекат на архивни кадри в приложението „Гугъл карти“, че монолитът фигурира в Юта между 2015 и 2016 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg