Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

И в Турция крадат директно от музеите си

Изчезнали са 302 творби на стойност около $250 млн.

В държавния музей на живописта и скулптурата в Анкара не разбрали за кражбата в продължение на над 5 години. - И в Турция крадат директно от музеите си

В държавния музей на живописта и скулптурата в Анкара не разбрали за кражбата в продължение на над 5 години.

Държавният музей на живописта и скулптурата в Анкара установи липсата на 302 творби! Ревизията е направена след анонимно съобщение за кражбата, изпратено до Министерството на културата на Турция. Предполага се, че престъпленията са дело на вътрешен човек, съобщи в. „Хюриет“.

Проверката показва, че кражбите са извършени в периода 2005-2009 година, най-вероятно с мълчаливото одобрение на зам.-директора на музея и началника на охраната. Оригиналните експонати в хранилището са били продадени на антиквари и арт дилъри, а на тяхно място били оставени копия (бел. ред. – нещо, което се е случвало и у нас). Едно от произведенията е било продадено за 210 000 долара и после препродадено на бизнесмен за 350 000 долара. Крадците са спечелили от творбите около 250 млн. долара.

Предполага се, че копията са произведени в Украинската академия по живопис „Иван Айвазовски“ в Крим.

Турската полиция съобщи, че няколко творби са били открити в тайни складове на аукционни къщи, но повечето от тях все още се издирват. Заподозрените са 18, но обвинения все още не са им повдигнати, тъй като няма достатъчно доказателства.

Държавният музей на живописта и скулптурата в Анкара е основан през 1927 г. В залите му се съхранява богата колекция от турско изкуство от 19 век до наши дни.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg