POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

И вълкът сит, и агнето цяло на „Аскеерите”

Слаб сезон в Народния, Морфов липсва

Селфи на носителите на "Икар" - И вълкът сит, и агнето цяло на „Аскеерите”

Селфи на носителите на "Икар"

Кой ще излезе срещу Скъперника? Някой от Самотния Запад, Ромео и Жулиета или Покана за вечеря.

Така накратко изглежда шампионската лига за наградите „Аскеер”, които ще бъдат раздадени в Театър „Българска армия” на 24 май. Владо Пенев и Александър Кадиев вече взеха своето от наградите „Икар” и чакат на дузпата за „Аскерите”. Пенев е номиниран за главна мъжка роля в „Скъперникът”, а Кадиев – за второстепенна в същия спектакъл. Представлението има и трета номинация – за костюмите на Васил Абаджиев.

Най-много номинации за „Аскеер” – 5, получи една от най-малките столични сцени – „199”. Те нямат трупа, директорът Ани Монова не разчита на висок бюджет, а само на голия си театрален нюх, за да извади някои от най-качествените заглавия през изминалия сезон – спектаклите „Самотният Запад”, „Заешка дупка” и „Хората от Оз”. „Самотният Запад” има три номинации за „Аскеер”, в две от тях Ивайло Христов и Малин Кръстев са съперници за главна мъжка роля. Според специалистите, статуетката ще отиде у Христов. От „Заешка дупка” може би ще изскочат два „Аскеера” – за второстепенна роля на Валери Йорданов и за дебют на Елена Телбис.

Три софийски театъра излизат напред с по 4 номинации. Театър „София” бележи все повече попадения във всяко следващо арт състезание. Най-новото им заглавие – „Покана за вечеря”, имаше премиера малко преди обявяването на номинациите, но успя да вкара 3 топки, пардон – точки в листата (за второстепенна мъжка роля на Мартин Гяуров, за режисура на Теа Сугарева и за драматургия на Оля Стоянова). Четвъртата им номинация е за дебют на Христо Ушев в „Welcome America”.

„Зад канала” също имат представление, което жъне номинации наред – „Скъперникът”. То им донесе 3 номинации, а четвъртата е за второстепенна женска роля на Ирини Жамбонас в „Заминавам”, постановка Петър Пейков.

Народният театър също има 4 номинации, но всичките са по милост, категорични са специалиститe, само заради титлата „Народен”. Първата ни сцена, с легендарни реколти с награди в предишни години, сега преживява поредния си посредствен сезон. „Икарите” едва бяха изнамерили за номинация нещо от заглавията в афиша на Народния, същият проблем са имали сега и „Аскеерите”. В крайна сметка сред отличниците са се наредили Георги Тенев с пиесата си „Злият принц” (драматургия), Александра Василева за „Свобода в Бремен. Госпожа Геше Готфрид” (главна женска роля), Бойка Велкова за „Две” (главна женска роля) и Вяра Табакова за „Всичко ни е наред” (второстепенна женска роля). С номинацията на Бойка Велкова се е получила лека интрига, защото в представлението главните женски образи са две – на Велкова и Мария Каварджикова, а Каварджикова в никакъв случай не прави по-слаба роля от тази на Велкова.

Мощно присъствие през сезона заявяват извънстоличните театри. Пръв сред тях е Габровският, който ще се реди за награди в 4 категории, все за представлението „Ромео и Жулиета”. „Аскеер” са го предложили за най-добър спектакъл, режисура, костюми и сценография. Ако съдим само по номинациите – това е най-зрелищното представление на сезона.

Освен Габрово, статуетки ще грабят и пловдивчани, те са заложили капан за награди в 4 категории. Най-въздействащият им спектакъл обаче – „Възвишение”, е оценен от „Акеерите” само за играта на един Гичо – Бойко Кръстанов в категорията „Дебют”. Иван Добчев има страстни почитатели в ръководството на „Аскеерите”, но в случая с „Възвишение” режисурата му не е била оценена по достойнство. А постановката на Добчев този път блестеше с удивителна пестеливост! Според мнозина познавачи във „Възвишение” режисьорът е напомнил за най-силните си години.

„Аскеерите” са подценили обичайния си фаворит, но пък са отличили други две представления от Пловдивския афиш – „Дисни трилър” на Стайко Мурджев (номинация за сценография и музика) и „Глас” на Калин Ангелов (за водеща женска роля на Ивана Папазова).

Варна също има 4 номинации – две за драма за „Канкун” и още две за представление на Теди Москов в местния куклен театър – „Професия Лъжец”, което вече грабна „Икар” за най-добър спектакъл.

Разглеждайки номинациите, очевидно е, че „Аскеерите” също като „Икарите” ще раздават награди на принципа „И вълкът сит, и агнето цяло”. Странно кротък е обаче напоследък Вълкът Народен театър. Кога ли ще посегне към плячката? Сигурно, когато се завърне Морфов.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90