Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

И все пак пускат „Смъртта на Сталин“, въпреки забраната

Правнукът на диктатора се оплака, че руснаците изостават духовно от севернокорейците

Докато Хрушчов и Маленков водят  другарски спор, Берия оглежда подозрително мъртвия Сталин.  - И все пак пускат „Смъртта на Сталин“, въпреки забраната

Докато Хрушчов и Маленков водят другарски спор, Берия оглежда подозрително мъртвия Сталин.

Скандалът около „Матилда“ – филмът за една любовна история на последния руски император – едва  отшумя, а ето че вече се развихри нова епична драма: този път за друг руски цар – пардон – вожд, и неговото политбюро. И филмът не е руска романтична драма, а британската комедия „Смъртта на Сталин“.

Друга разлика е, че срещу романтичния разказ за Николай II имаше народни протести и дори терористични актове, но властите го разрешиха. Сега комичният разказ за смъртта Сталин първо бе разрешен, но започнаха да протестират чиновници от средния ешелон на властта и даже висши кинематографисти (начело с Никита Михалков и Карен Шахназаров).

Сред наскърбените от смеха е и правнукът на кървавия диктатор, грузинският художник Яков Джугашвили, който на 24 януари по радио „Говори Москва“ нарече създателите на комедията „не-хора“. Джугашвили използва повода и да се оплаче от духовната изостаналост на съвременна Русия в сравнение със Северна Корея.

„Появата на този филм не е резултат от действията на тези не-хора, неговите автори – а на това, че са им го позволили. За тях Ким Ир Сен също е палач и тиранин. Но едва ли ще посмеят да снимат комедия за смъртта на Ким Ир Сен“.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Според Джугашвили руснаците са се отказали от справедливостта, „олицетворявана от Сталин, който е искал да накара хората да живеят справедливо. Сега ние живеем, за да се наядем и да си починем“, твърди правнукът на Сталин.

На 25 януари шефът на отдел „Култура“ в Лента.ру Игор Игрицки също публикува гневен текст по темата, с подзаглавие „Руснаците отиват към ново робство и деградират“. С него Игрицки напомня на читателите докъде може да доведе излишният стремеж към идеологически забрани и обяснява защо не си струва да се издига в култ съветското минало.

В текста Игрицки предупреждава, че тръгне ли се по пътя на забраните, ще трябва да бъдат забранени както съветски филми като „Покаяние“ на Абуладзе и „Пировете на Валтазар“, така и руски като „Изпепелени от слънцето“ на същия сега възмутен от „Смъртта на Сталин“ Никита Михалков…

Въпреки забраната, на 25 януари московското кино „Пионер“ все пак е показало „Смъртта на Сталин“. Салонът бил пълен, а от киното обявили, че ще прожектират британската комедия по два пъти на ден – и всички билети до 3 февруари включително вече са продадени.

Вижте още: „СМЯХ СЕ И СЕ УЖАСЯВАХ, БЕРИЯ Е СЪВЪРШЕНО ПРЕКРАСЕН!“

Два дни по-рано, на 23 януари, министърът на културата Владимир Медински оттегли вече даденото разрешение за разпространение, след като гледалите на специална прожекция „Смъртта на Сталин“ юристи, кинематографисти, депутати и общественици (интересно как са се удържали да не се смеят?!) обявиха, че филмът осквернява символите на СССР и обижда съветския народ.

Вижте още: „СМЪРТТА НА СТАЛИН“ Е ЕКСТРЕМИСТКИ ФИЛМ, СПОРЕД РУСКОТО МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА

Първата прожекция на „Смъртта на Сталин“ в кино „Пионер“ е била от 16,50 часа. Сред публиката е имало и много хора от по-старото поколение, които никак не са изглеждали притеснени от това, че ще бъдат обидени и оскърбени от филма. Някои от тях са се изказали скептично за забраната, упреквайки „експертите“, че не искат да знаят историята на страната си.

Любопитна подробност е, че през есента на 2017-а киноверига, към която принадлежи и „Пионер“, се отказа да показва „Матилда“ заради заплахите към зрителите от страна на агресивно настроени противници на филма (но по-късно върнаха филма в репертоара).
Прожекциите на „Смъртта на Сталин“ в „Пионер“ вървят по график – поне засега.

Вижте още: СТАЛИН УМРЯ, ХА-ХА-ХА!

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах