Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

И втори уволнен в Националната галерия

Освободена е уредничката д-р Мария Василева. Духът е пуснат от бутилката, написа тя във Фейсбук

По думите на Мария Василева на 9 юни е бил прекратен временният ѝ трудов договор – „по политически причини“ заради нейно участие в предаването на БНТ „Малки истории“ на 25 април. - И втори уволнен в Националната галерия

По думите на Мария Василева на 9 юни е бил прекратен временният ѝ трудов договор – „по политически причини“ заради нейно участие в предаването на БНТ „Малки истории“ на 25 април.

Не само Владимир Руменов е бил уволнен от Националната художествена галерия – такава е участта и на негова колежка, уредника на галерията д-р Мария Василева. Тя сама сподели за освобождаването си в профила си във Фейсбук. По думите ѝ на 9 юни е бил прекратен временният ѝ трудов договор – „по политически причини“ заради нейно участие в предаването на БНТ „Малки истории“ на 25 април.

Според Василева още в деня след появата ѝ в обществената медия, директорът на Националната галерия Слава Иванова я привикала и заявила, че от Министерството на културата я обвинили в назначаването само на врагове. След продължителен тежък натиск „отгоре“ договорът ѝ бил прекратен.

В 18 часа в Министерството на културата Вежди Рашидов свика извънредна пресконференция, но без да уточнява конкретния повод. Предполага се, че темата са именно уволненията.

Предлагаме ви текста на статуса на д-р Мария Василева.

Уважаеми приятели и колеги,

Известно време не споделях казуса с моето освобождаване от Националната галерия – не от страх, а от дълбоко отвращение. Сега обаче духът е пуснат от бутилката, болестта се превръща в епидемия, и искам да разкажа как стоят нещата.

На 9 юни временният ми шестмесечен трудов договор, на който бях назначена (както е по закон), беше прекратен в деня на изтичането. В такива случаи работодателят не е длъжен да представи конкретни мотиви.

Причините за това са откровено политически. На 25 април т.г. бях поканена да участвам в предаването на БНТ „Малки истории“, посветено на рушащите се къщи от времето на модернизма. Още на другата сутрин бях извикана от директорката на Националната галерия Слава Иванова, която ми каза, че са ѝ се обадили „с крясъци“от Министерството на културата и са я обвинили, че „назначава само врагове“. Поводът е моето изказване, че тези сгради се рушат, защото държавата не ги привижда като важен културен пласт, през който да се репрезентира, а е заета да строи бутафорни крепости и непрофесионални паметници, с които да конкурира Скопие.

Тежкият натиск „отгоре“ продължи, докато договорът ми услужливо беше прекратен.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg