Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

И втория път Алеко без наследник

Конкурсът за сатирична комедия на Сатирата не присъди голяма награда, а само три поощрения

Според журито в конкурса повечето от текстовете засягат актуални проблеми на обществото, но те са удавени в собствения си патос, многословни са, трудни за четене, дори не интересни.  - И втория път Алеко без наследник

Според журито в конкурса повечето от текстовете засягат актуални проблеми на обществото, но те са удавени в собствения си патос, многословни са, трудни за четене, дори не интересни.

И вторият конкурс на Сатиричния театър „Алеко Константинов“ за сатирична комедия остана без победител. Нито една от постъпилите 52 пиеси не е заслужила голямата награда на името на Щастливеца – за сметка на това има три, а не две поощрения. За надпреварата, резултатите от която бяха обявени на 153-ата годишнина от рождението на Алеко, все пак е била търсена категорична творба, в която минусите не преобладават – стана ясно от думите на Никола Вандов от журито.

Петчленната комисия, оглавена от Константин Илиев, единодушно е решила да не се присъжда голяма награда. Пиесите „Безпътният влак“ от Магда Борисова, „Началник“ от Крум Зарков и „На тъмно“ от Сабина Василева са отличени с поощрение. Паричната премия за всеки от тях е 500 лв.

Според журито повечето от текстовете засягат актуални проблеми на обществото, но те са удавени в собствения си патос, многословни са, трудни за четене, дори не интересни. Юрий Дачев дори отчете, че са постъпили пиеси, чиито автори сигурно никога не са чели драматургичен текст, а може би дори не са стъпвали и в театър.

Трите поощрени текста обаче са се откроили над останалите, макар и не достатъчно, за да постигнат повече. Според Вандов някой от тях дори може да бъде поставен – защото имат качества, които ако се доразвият, ще се получи сценична творба.

Председателят на журито Константин Илиев определи повечето от участниците като представители на булевардния театър, и то лошия такъв. Той сравни предходния конкурс – през 2014 г., със сегашния, като обясни, че не вижда големи разлики в качеството. Докато тогава масово сцена на действието била селската кръчма, то сега тя вече е междублоковото пространство. Неизменно обаче се търсели евтини ефекти, изказани в неуспешен опит да звучат смешно.

Илиев си обясни това с цялостната политика към театъра в момента – сведена до „няма пари“.

„Атмосферата в един театър трябва да е като в театър, не като в дискотека или конкурс Мис „Мокра фланелка“ – каза писателят. – В момента е така.“

Директорът на Сатирата Здравко Митков допълни, че дори в Македония бюджетът за култура е 2%. За сравнение – в България той е едва 0,6 от БВП.

Малко по-позитивно завърши Юрий Дачев – отново връщайки се към кандидатите в конкурса и отличените три пиеси. Той коментира, че все пак публиката е съставена от много лица и ако не да разсмеят, то „Безпътният влак“, „Началник“ и „На тъмно“ могат поне да предизвикат различни усмивки сред зрителите.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg