POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

И журналисти пишат на ББ: От Слави Бинев очакваме натиск, заплахи, обиди и саморазправа

Притеснително е отговорността за медиите да бъде възложена на човек, склонен да упражнява цензура

Слави Бинев категорично отказва да подаде оставка от председателския пост в Комисията по култура и медии. - И журналисти пишат на ББ: От Слави Бинев очакваме натиск, заплахи, обиди и саморазправа

Слави Бинев категорично отказва да подаде оставка от председателския пост в Комисията по култура и медии.

Културата се обедини срещу Слави Бинев, избран да председателства Комисията по култура и медии в парламента. Реакциите от журналисти обаче не са толкова много. Държавната БНТ, щурмувана преди 2 години от агитка на Бинев, излезе с позиция срещу него, подкрепена от БНР. Водещият на коментарното предаване на Би Ти Ви „120 минути“ Светослав Иванов също обяви фронт на архонта. Отпор на Бинев днес даде и една журналистическа организация – Мрежа за свободно слово, в която влизат Еми Барух, Иван Бедров, Ирен Филева, Спас Спасов, Марин Бодаков, Весислава Антонова, Спасиана Кирилова, Ростислава Генчева… В писмо, адресирано до премиера Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цецка Цачева, вицепремиера Румана Бъчварова, министъра на културата Вежди Рашидов, парламентарните групи на ГЕРБ и Реформаторския блок, журналистите твърдят, че изборът Слави Бинев да оглави въпросната комисия представлява риск както за медиите, така и за културата.  

Ето пълния текст на писмото:

„Категорично възразяваме срещу назначението на депутата от ПГ на ПФ за Председател на Комисията по културата и медиите в 43-то НС. Мрежата за свободно слово се присъединява към позицията на БНТ, подписана и от БНР. Подкрепяме и позицията на Бойко Василев от „Панорама“, както и на Младежкия театър „Николай Бинев“.

Правилата, определени в Закона за радиото и телевизията, гарантират независимост на доставчиците на медийни услуги и на тяхната дейност от политическа и икономическа намеса (Чл. 5. (1). Изборът на депутата Слави Бинев за председател на Комисията по култура и медии в 43-то НС е възможен, защото решенията продължават да не се основават на определени професионални и етични стандарти.

По закон всеки член на СЕМ, прилагащият закона орган, трябва да има обществен авторитет и професионално признание.
Най-малко същите изисквания следва да се прилагат при избор на председател на комисията, която носи най-голяма отговорност за създаването на законите за култура и медии.

„Ние искаме моменталното уволнение на тези хора, които не зачитат гласа на българите, те са се превърнали в полкови проститутки! Защото, знаете ли, само проститутките и робите ходят след победителите. Само те! Първите ходят по желание, защото са проститутки, а вторите насилствено.” Това са думи с давност от две години, изречени тогава от новоизбрания председател на парламентарната Комисия по култура и медии Слави Бинев.

Припомняме, че уволненията и назначенията в медиите са дейност, присъща само за ръководещите ги. Освен ако не е предвидено да бъде приет друг ред.

Има нещо особено притеснително в това отговорност за медиите да бъде възложена на човек, склонен да упражнява класическа цензура заедно с обидни епитети, без професионални аргументи. Нямаме спомен да е последвало извинение след акцията и поисканите уволнения.

Решението именно Слави Бинев да оглави тази комисия е безотговорно и демотивиращо за журналистите, които вярват, че истинска демокрация е тази, в която има правила и те се спазват.

Медиите са в криза, което се признава вече не само от гражданското общество, но и от европейски експерти, дори и от някои български политици. И всички говорят за прозрачност и плурализъм. Политическите сили, които в програмите си са записали ангажименти за свободни и независими медии, би трябвало да бъдат призовани да ги изпълняват. Затова сме изумени от този избор, който е допълнителен риск както за медийната ситуация, така и за българската култура.

Припомняме, че от парламентарната комисия за култура и медии зависят не само бюджетите на обществените медии, но и тяхната независимост. Припомняме, че медиите са скачени съдове и изчезне ли свободата в обществените медии, ще изчезне във всички медии.

Не спорим, че всяко мнение може да бъде изразявано свободно в медиите, но това не значи, че е позволено да се оказва натиск върху редакционната политика чрез свикване на агитки за натиск, заплахи, обиди и амбиции за саморазправа.

Оставаме с впечатлението, че културата и медиите са някаква луксозна дейност, а не средство за образование, възпитание и духовност, на начин на живот по правила, развивана от хора с професионален авторитет в общността. Съдейки от внесените законопроекти от членовете на комисията, оставаме с впечатлението, че депутатите се вълнуват от доста други теми и само формално принадлежат към комисията.

Настояваме тази комисия да не бъде „Под прикритие“, а членовете й да имат ясна позиция за културната и медийната общност. Защото предстои много работа, докато бъдат създадени истински, европейски правила. Очакваме не формални назначения, а ясни гаранции, че тази работа ще бъде свършена.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС