Иън Маккелън дарява £40 хил. на сценичните работници във Великобритания

Актьорът създаде спешен фонд за гардеробиери, касиери, техници по звук и осветление, хигиенисти, които не могат да се възползват от държавната помощ

Иън Маккелън репетира да влезе отново в образа на Хамлет, но мисли и за колегите си зад кулисите, пренебрегнати от държавната грижа. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Иън Маккелън дарява £40 хил. на сценичните работници във Великобритания

Иън Маккелън репетира да влезе отново в образа на Хамлет, но мисли и за колегите си зад кулисите, пренебрегнати от държавната грижа. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гардеробиерите, касиерите, сценичните работници и служителите, които проверяват билетите на входа на театрите, също едва оцеляват в условията на COVID-19, но някак остават встрани от фокуса, когато става дума за пандемичните проблеми на хората от театъра. За разлика от актьорите, те не могат да кандидатстват за грантове, отпуснати от държавните бюджети на редица страни в Европа. Да поправи това, поне във Великобитания, се е заел големият британски актьор Иън Маккелън, който основа спешен фонд, за да подпомогне пренебрегнатите театрални работници, съобщава „Гардиън“.

Вижте още: ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ОТДЕЛЯ £1,57 МЛРД. ЗА КУЛТУРАТА

Фондът ще набира средства благотворително и засега е захранен от първите 40 хил. паунда дарение от Маккелън – това са парите, спечелени от актьора от скорошния си гастрол по британските сцени по случай 80-ия си рожден ден.

Препитанието на мнозина, които работят в театралната индустрия, се изпари по време на карантината заради коронавируса – казва в изявление Маккелън. – Аз например получих притеснително писмо от театрален мениджър, който е изправен пред принудително изгонване от дома си, а няма достъп до държавна помощ.

Актьорът, който след 50 години отново ще влезе в образа на Шекспировия Хамлет, в момента репетира за ролята, но мисли и за пренебрегнатите си колеги. Въпреки усилията, които полагат по време на спектаклите, сценичните работници обикновено са зле заплатени, работят на граждански договори и затова може би са били пропуснати от държавната политика за подкрепа на сценичните изкуства.

НА 81 ИЪН МАККЕЛЪН ЩЕ ИГРАЕ 30-ГОДИШНИЯ ХАМЛЕТ

Благотворителната инициатива на Маккелън бе подкрепена от актьорите Еди Редмейн и Прасана Пуванараджа. В кръга на пренебрегнатите влизат още създателите на костюми, перуки и декори, художниците, техниците по осветление и звук, хората, които обслужват бара към театъра, и хигиенистите. Заради ограниченията на карантината мнозина от тях изпитват затруднения да поемат ежедневните си разходи, не са плащали наемите си, а някои дори обмислят да сложат край на живота си, коментира пред „Обзървър“ Адам Бамброу, говорител на гилдията.

„Тези хора са огромна част от всяка театрала сграда в страната, те са общественото лице на много от институциите. Освен че повечето от тях работят на свободна практика, тези на постоянен договор също пострадаха сериозно от вълната уволнения, които се случват в театрите в момента – казва Бамброу. – За жалост, девет или десет души ми споделиха в последната седмица, че обмислят да отнемат живота си. Мнозина други се затрудняват да намерят средства за прехрана и наеми.“

Спешният фонд ще помогне на сценичните работници да посрещнат битовите си разходи, както и да инвестират в консултации за психичното си здраве.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах