Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Иън Маккелън дарява £40 хил. на сценичните работници във Великобритания

Актьорът създаде спешен фонд за гардеробиери, касиери, техници по звук и осветление, хигиенисти, които не могат да се възползват от държавната помощ

Иън Маккелън репетира да влезе отново в образа на Хамлет, но мисли и за колегите си зад кулисите, пренебрегнати от държавната грижа. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Иън Маккелън дарява £40 хил. на сценичните работници във Великобритания

Иън Маккелън репетира да влезе отново в образа на Хамлет, но мисли и за колегите си зад кулисите, пренебрегнати от държавната грижа. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гардеробиерите, касиерите, сценичните работници и служителите, които проверяват билетите на входа на театрите, също едва оцеляват в условията на COVID-19, но някак остават встрани от фокуса, когато става дума за пандемичните проблеми на хората от театъра. За разлика от актьорите, те не могат да кандидатстват за грантове, отпуснати от държавните бюджети на редица страни в Европа. Да поправи това, поне във Великобитания, се е заел големият британски актьор Иън Маккелън, който основа спешен фонд, за да подпомогне пренебрегнатите театрални работници, съобщава „Гардиън“.

Вижте още: ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ОТДЕЛЯ £1,57 МЛРД. ЗА КУЛТУРАТА

Фондът ще набира средства благотворително и засега е захранен от първите 40 хил. паунда дарение от Маккелън – това са парите, спечелени от актьора от скорошния си гастрол по британските сцени по случай 80-ия си рожден ден.

Препитанието на мнозина, които работят в театралната индустрия, се изпари по време на карантината заради коронавируса – казва в изявление Маккелън. – Аз например получих притеснително писмо от театрален мениджър, който е изправен пред принудително изгонване от дома си, а няма достъп до държавна помощ.

Актьорът, който след 50 години отново ще влезе в образа на Шекспировия Хамлет, в момента репетира за ролята, но мисли и за пренебрегнатите си колеги. Въпреки усилията, които полагат по време на спектаклите, сценичните работници обикновено са зле заплатени, работят на граждански договори и затова може би са били пропуснати от държавната политика за подкрепа на сценичните изкуства.

НА 81 ИЪН МАККЕЛЪН ЩЕ ИГРАЕ 30-ГОДИШНИЯ ХАМЛЕТ

Благотворителната инициатива на Маккелън бе подкрепена от актьорите Еди Редмейн и Прасана Пуванараджа. В кръга на пренебрегнатите влизат още създателите на костюми, перуки и декори, художниците, техниците по осветление и звук, хората, които обслужват бара към театъра, и хигиенистите. Заради ограниченията на карантината мнозина от тях изпитват затруднения да поемат ежедневните си разходи, не са плащали наемите си, а някои дори обмислят да сложат край на живота си, коментира пред „Обзървър“ Адам Бамброу, говорител на гилдията.

„Тези хора са огромна част от всяка театрала сграда в страната, те са общественото лице на много от институциите. Освен че повечето от тях работят на свободна практика, тези на постоянен договор също пострадаха сериозно от вълната уволнения, които се случват в театрите в момента – казва Бамброу. – За жалост, девет или десет души ми споделиха в последната седмица, че обмислят да отнемат живота си. Мнозина други се затрудняват да намерят средства за прехрана и наеми.“

Спешният фонд ще помогне на сценичните работници да посрещнат битовите си разходи, както и да инвестират в консултации за психичното си здраве.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС