Иън Маккелън: Властта не се държи със зрителите като с възрастни хора

Британските управници са спрели културата в страната, защото подценяват зрителите, смятайки, че няма да спазват ограниченията срещу коронавируса

Иън Маккелън твърди, че по време на коронавируса се чувства като в „принудителна пенсия“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Иън Маккелън: Властта не се държи със зрителите като с възрастни хора

Иън Маккелън твърди, че по време на коронавируса се чувства като в „принудителна пенсия“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Актьорът Иън Маккелън разкритикува британското правителство, че подценява публиката, като смята, че зрителите не са достатъчно отговорни да спазват правилата, наложени заради коронавирусната пандемия. По време на събитие Маккелън заяви, че управниците не вярват, че зрителите имат търпение и дисциплина и няма да могат да спазват ограниченията достатъчно дълго, затова наложили карантина в сценичните изкуства.

По негово мнение обаче хората нямат нищо против да се подчинят на правилата в демокрацията, защото виждат, че идват от разумно място.

„Правителството им нямаше доверие, че са възрастни хора“, каза актьорът.

Междувременно самите управници не дават особено добър пример, макар и по време на карантина, продължи Маккелън. Без да споменава имена, той направи препратка към Доминик Къмингс, главен съветник на Борис Джонсън, за пътуванията му из страната точно по време на най-строгите ограничения.

„Един от техните хора, много близо да центъра на властта, наруши закона, така че може би са прави, че някои хора не знаят как да се държат“, коментира актьорът.

В първите дни на пандемията депутати отнесоха критики, че се бавят твърде много с въвеждането на строги ограничения за социално дистанциране – тогава Джонсън беше убеден, че британците трябва да изградят стаден имунитет. Карантината във Великобритания бе въведена чак на 23 март, дни след като останалите европейски държави затвориха културните институции, ограничиха движението и затвориха границите си.

Маккелън твърди, че е „ужасно щастлив“, че не е министър-председател и не се налага да ръководи държавата по време на пандемия, защото „каквото и да направиш, все ще бъде грешно“.

Изказването си актьорът направи по време на събитие на живо, организирано от журналиста Патрик Стръдуик в Лондон. Маккелън бе поканен заедно с американския писател Армистед Мопин, за да разкаже за дългогодишното си приятелство с него. Преди 30 г. Мопин посвети популярната си поредица „Градски истории“ (Tales of the City) на Маккелън.

Това е най-дългият период, в който актьорът не е излизал на сцена, сподели самият той, и чувството било като „принудително пенсиониране“. Той разкри, че работи по собствена пиеса, която ще разкаже за двама реални персонажи, но към момента изпитва затруднения да ги събере в една сюжетна линия.

Една от обсъжданите теми в момента е очакваното завръщане на Маккелън в образа на Хамлет – роля, която играе за първи път преди 50 години.

Вижте още: НА 81 ИЪН МАККЕЛЪН ЩЕ ИГРАЕ 30-ГОДИШНИЯ ХАМЛЕТ

Видеото от панела на Маккелън и Мопин може да се гледа онлайн до 14 август срещу заплащане тук.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах