Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Иън Маккелън: Властта не се държи със зрителите като с възрастни хора

Британските управници са спрели културата в страната, защото подценяват зрителите, смятайки, че няма да спазват ограниченията срещу коронавируса

Иън Маккелън твърди, че по време на коронавируса се чувства като в „принудителна пенсия“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Иън Маккелън: Властта не се държи със зрителите като с възрастни хора

Иън Маккелън твърди, че по време на коронавируса се чувства като в „принудителна пенсия“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Актьорът Иън Маккелън разкритикува британското правителство, че подценява публиката, като смята, че зрителите не са достатъчно отговорни да спазват правилата, наложени заради коронавирусната пандемия. По време на събитие Маккелън заяви, че управниците не вярват, че зрителите имат търпение и дисциплина и няма да могат да спазват ограниченията достатъчно дълго, затова наложили карантина в сценичните изкуства.

По негово мнение обаче хората нямат нищо против да се подчинят на правилата в демокрацията, защото виждат, че идват от разумно място.

„Правителството им нямаше доверие, че са възрастни хора“, каза актьорът.

Междувременно самите управници не дават особено добър пример, макар и по време на карантина, продължи Маккелън. Без да споменава имена, той направи препратка към Доминик Къмингс, главен съветник на Борис Джонсън, за пътуванията му из страната точно по време на най-строгите ограничения.

„Един от техните хора, много близо да центъра на властта, наруши закона, така че може би са прави, че някои хора не знаят как да се държат“, коментира актьорът.

В първите дни на пандемията депутати отнесоха критики, че се бавят твърде много с въвеждането на строги ограничения за социално дистанциране – тогава Джонсън беше убеден, че британците трябва да изградят стаден имунитет. Карантината във Великобритания бе въведена чак на 23 март, дни след като останалите европейски държави затвориха културните институции, ограничиха движението и затвориха границите си.

Маккелън твърди, че е „ужасно щастлив“, че не е министър-председател и не се налага да ръководи държавата по време на пандемия, защото „каквото и да направиш, все ще бъде грешно“.

Изказването си актьорът направи по време на събитие на живо, организирано от журналиста Патрик Стръдуик в Лондон. Маккелън бе поканен заедно с американския писател Армистед Мопин, за да разкаже за дългогодишното си приятелство с него. Преди 30 г. Мопин посвети популярната си поредица „Градски истории“ (Tales of the City) на Маккелън.

Това е най-дългият период, в който актьорът не е излизал на сцена, сподели самият той, и чувството било като „принудително пенсиониране“. Той разкри, че работи по собствена пиеса, която ще разкаже за двама реални персонажи, но към момента изпитва затруднения да ги събере в една сюжетна линия.

Една от обсъжданите теми в момента е очакваното завръщане на Маккелън в образа на Хамлет – роля, която играе за първи път преди 50 години.

Вижте още: НА 81 ИЪН МАККЕЛЪН ЩЕ ИГРАЕ 30-ГОДИШНИЯ ХАМЛЕТ

Видеото от панела на Маккелън и Мопин може да се гледа онлайн до 14 август срещу заплащане тук.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах