POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Иън Макюън, къде и кога може да го видим

Какво още ни чака на кино-литературния фестивал „Синелибри“

Почитателите на Иън Макюън в България имат три възможности да го видят и чуят на живо. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Иън Макюън, къде и кога може да го видим

Почитателите на Иън Макюън в България имат три възможности да го видят и чуят на живо. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двайсет дни остават до началото на единствения по рода си кино-книжен фестивал „Синелибри“ и вече разполагаме с почти цялата необходима информация, за да започнем да си съставяме план за действие под името „Как да извлечем най-доброто от „Синелибри 2018“. С всяка следваща година задачата става все по-трудна – да припомним, че първото издание започна с 14 филма, а сега са поне три пъти повече.

Четвъртото издание на фестивала, чийто старт е на 10 октомври в зала 1 на НДК, ще представи 46 пълнометражни заглавия (плюс още три безплатно) в рамките на 14 дни – в София и още 9 български града, под мотото „Любов между редовете“, редовете може да са на страницата или в киносалона.

Филмите са групирани в осем категории: в „Откриване“ и „Награждаване“ има по един филм от най-очакваните – „На плажа Чезъл“ (по романа на Иън Макюън) и „Човекът, който уби Дон Кихот“ (оспорвания и сниман 25 години филм на Тери Гилиъм). В конкурсната програма заглавията са девет – и всяко от тях е ново и премиерно за България. Там са „Чудноватият дом“, по едноименния роман на Агата Кристи, с участието на Глен Клоуз, Кристина Хендрикс и Терънс Стамп, „Липсващото досие“, по романа на Дрор Мишани, с Венсан Касел и Ромен Дюри, „Обещанието на зората“, базиран на едноименната биографична книга на Ромен Гари, с Шарлот Генсбур, „Съпругата“ по романа на Мег Уолицър е с Глен Клоуз, Хари Лойд, Крисчън Слейтър, Франсис Макдорманд и Джонатан Прайс… Сърша Ронан, която играе в „На плажа Чезъл“, можем да видим и в „Чайка“ по Чехов с Елизабет Мос, Анет Бенинг и Брайън Денехи.

Не са по-малко звездите и в „Съвременни продукции“. А има и още категории – „Личности“, „Национални гали“ (Аржентина, Бразилия, Ирландия, Финландия и Япония), както и „Книги по филми“. Там попада и един от най-интересните документални филми, показвани у нас – „Червено, твърде червено“ на Божина Панайотова. Нейната майка, която има значителна роля във филма, сега пише книга, за да разкаже и своята версия за показаните от дъщерята събития.

Българските филми на фестивала са 10, от тях, освен вече споменатия „Червено, твърде червено“, интерес предизвиква и омнибусът по кратки разкази на Георги Господинов „8 минути 19 секунди“. След документалната заглавия вниманието привлича „Лив Улман. Къщата на спомените“ на Георги Тошев. А с най-голямо нетърпение очакваме трите шедьовъра от „Панорама Бергман“ – „Есенна соната“, „Персона“, „Седмият печат“.

В международното жури на фестивала са събрани все известни имена, представители на най-важните професии в света на киното и литературата. Председател е продуцентката Мартичка Божилова („Георги и пеперудите“, спечелилия Златна мечка, румънски филм „Не ме докосвай“), Херман Кох – нидерландски писател, автор на романа „Вечерята“, който има вече три екранизации, френският писател Давид Фоенкинос, носител на десетки престижни отличия, превеждан на повече от 40 езика, британският актьор Майкъл Маккел и продуцентът, сценарист, режисьор и актьор Анди Делиана.

Колкото и хубави филми да бъдат показани в рамките на фестивала, „Синелибри 2018“ (скоро ще разкажем по-подробно за тях), интересните събития не се ограничават само с киното. Сред специалните гости на фестивала са режисьорът Беноа Жако и писателят Дрор Мишани, автор на „Липсващото досие”.

Едно от големите събития не само на фестивала, а въобще в културата през годината, ще бъде гостуването на Иън Макюън – един от най-добрите и влиятелни съвременни писатели, автор на 15 романа, преведени на 30 езика, с 11 екранизации, носител на наградата „Букър“. Може да го видим на 10 октомври от 11 ч. в аулата на СУ „Св. Климент Охридски“, когато той ще бъде бъде удостоен с титлата доктор хонорис кауза. По-късно същата вечер, от 19 ч., той ще присъства на откриването на „Синелибри“ в зала 1 на НДК. А на следващия ден от 19 ч. почитателите му ще могат да се срещнат с него в Литературен клуб „Перото“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg