Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ибряма: Отношението на управляващите към народните музиканти е обидно

Иво Папазов възмутен от дискриминацията по музикален стил при определяне на държавна помощ

Иво Папазов - Ибряма. Снимка: Личен архив - Ибряма: Отношението на управляващите към народните музиканти е обидно

Иво Папазов - Ибряма. Снимка: Личен архив

„Народните музиканти са дали много на България. Не ги забравяйте!“, казва в емоционален пост във Фейсбук народният музикант Иво Папазов – Ибряма. Повод за призива му е обявената от Национален фонд „Култура“ сесия за финансова подкрепа на поп, рок и джаз музиканти.

Вижте още: 4, 2 МЛН. ЛВ. ОТ ДЪРЖАВАТА ЗА БЪЛГАРСКАТА ПОПСЦЕНА

„За мен не е проблем да кандидатствам за тази помощ“, подчертава Ибряма, напомняйки, че американски критик го е нарекъл „Джими Хендрикс на кларинета“ и че е създател на стил, наречен „балкански джаз”.

Но дискриминацията по стилове в музиката е недопустима, отбелязва един от най-изявените български музиканти.

Ето пълният текст на неговото послание във Фейсбук:

„Животът на музикантите през последната година стана много тежък. Мои приятели ми се обаждат за помощ, а аз нищо не можех да направя, за да им помогна. Затова наскоро много се зарадвах, като научих за инициативата на Рут Колева и други за подкрепа към музикантите. Време беше някой да предприеме нещо!

Днес обаче разочарованието ми е много голямо. Оказва се, че помощта е за рок, поп и джаз музиканти. За мен не е проблем да кандидатствам за тази помощ. Един американски критик беше казал, че съм Джими Хендрикс на кларинета. Бил съм на фестивали, като например музикалния маратон на Бруклинската музикална академия, на който се представяха само авангардни музиканти. Създал съм стил, който бе наречен балкански джаз или фолк-джаз… Но нима е редно музикантите да се делят по стил и да бъдат дискриминирани според стила в музикалното изкуство, който са избрали? Нима народните музиканти не заслужават подкрепа? Искам да помоля всеки, който прочете това да го сподели и да предупреди управляващите, че това отношение е нередно и обидно.

Народните музиканти са дали много на България. Не ги забравяйте!”.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС