Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Иде ли българското киновъзвишение? (видео)

Излезе първи тийзър на филма „Възвишение“ на режисьора Виктор Божинов по книгата на Милен Русков

Двамата побратими Гичо (Александър Алексиев) и Асенчо (Стоян Дойчев) в кадър от „Възвишение“. Снимка: Симон Варсано - Иде ли българското киновъзвишение? (видео)

Двамата побратими Гичо (Александър Алексиев) и Асенчо (Стоян Дойчев) в кадър от „Възвишение“. Снимка: Симон Варсано

Докато злополучният „Воевода“ разпалва размисли и страсти относно (не)умението на днешното българско кино да направи добър исторически филм, вчера (16 февруари) една затворена прожекция разпали отново искрите на надеждата, че това не е невъзможна мисия. Надеждата е, че „Възвишение“ – филмът по едноименната книга на Милен Русков, ще бъде значително по-добър от това, което сме свикнали да очакваме.

В малка кинозала пред трийсетина журналисти режисьорът Виктор Божинов представи първия официален тийзър на продукцията, чийто снимачен етап вече е завършен. Зад шансовете „Възвишение“ да е филм на доста по-добро от обичайното ниво, стои много популярният роман на Милен Русков. Драматично-увлекателният сюжет, оригиналните завладяващи образи, трагико-комедийната философско-патриотична история имат всичко, от което се нуждае един добър филм. Останалото е в ръцете на режисьора, актьорите и останалия екип.

В първия от двата епизода, които видяхме, в зимен ден през 1872-а Димитър Общи (в ролята Филип Аврамов) и неговата чета обират пътник в планинска клисура – „100 души могат ся вътре скри и не можеш ги до второ пришествие видя“. Със снега, оръжията, конете, напрежението и епохата – сцената напомня на някои добри образци от уестърн киното. Най-яркият образ е този на Димитър Общи, Филип Аврамов изглежда впечатляващо натруфен и автентичен – малко разбойник, малко революционер, и даже малко джентълмен. Той спира уплашения търговец с думите:

„Не бой ся, драгий приятелю, ще си тръгнеш оттук жив и здрав. Хайде сега да видим какво има в дисагите ти“.

В дисагите му откриват 500 лири, сиреч 50 хил. гроша. Общи взима 400 лири, а 100 му оставя. Но той не „краде“, той „тегли заем“, защото:

„Револуцията има нужда от Винчестери или Лафошета“.

И даже разписка дава – с печат от БРЦК. В следващия момент животът на търговеца увисва на косъм, защо на въпроса вижда ли какво е изобразено на печата на „Бе Ре Це Ке“, отговаря: „Рунтаво куче“. С опрян в главата пищов обаче, изведнъж му просветва: „Лев!“.

Четата на Димитър Общи

Вторият откъс е с участието на Гичо, Асенчо и вироглав кон, който не ще да върви – „гаче ли на разходка е излязъл и разгледва природата“. Освен това животното е доста миризливо:

„Направо те удря в носа, та чак те премества. Не е болен, не е гладен – проста така си смърди – според Асенчо. – Нему може да е приятно отвреме навреме, просто така да си спира и да се оглежда. Знаеш ли го що му минава през главата?“…

Това е сцена, пропита с мек хумор, в която хора и животни си общуват сред природата с разбиране, в стила на позабравените традиции на литературните ни класици (Йовков, Елин Пелин).

Музиката е впечатляваща – дори в тези кратки откъси тя задава настроението, допълва внушенията. Актьорите – на първо място Филип Аврамов, но и останалите, стоят добре, без да рецитират, като и технически всяка дума и счупено клонче в гората се чуваха, без да си пречат.

По филма предстои още доста работа, каза режисьорът Виктор Божинов. Затова дори да сме забелязали някакви кусури, няма смисъл да споменаваме на този етап – те не са актьорски и вероятно ще бъдат отстранени в постпродукцията. Продуцентите на някои филми предпочитат да не организират предварителни прожекции на филмите си. Причината е в нежеланието им негативните коментари да тръгнат още преди премиерата. Тук случаят очевидно е обратен. Досега Виктор Божинов е снимал основно сериали („Под прикритие“, „Столичани в повече“, „Връзки“…), има опит в киното като втори режисьор на десетки чужди продукции, а „Възвишение“ е дебютният му филм в игралното кино.

Тийзърът на „Възвишение“ тръгва от тази седмица в големите киносалони на страната. Премиерната дата на филма ще бъде обявена през май, но отсега се знае, че ще бъде през последното тримесечие на годината – най-вероятно през ноември.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах