VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Идилия на ненормалното, в която някой е тръгнал на лов

Урок по актьорско майсторство на актрисата в главната роля в стил „по-малко е повече“, пише критиката за сериала „Уенздей“

Уенздей със своя съзаклятник в гимназията, Нещото. Снимка: „Нетфликс“ - Идилия на ненормалното, в която някой е тръгнал на лов

Уенздей със своя съзаклятник в гимназията, Нещото. Снимка: „Нетфликс“

Обсесията по макабреното семейство Адамс се завърна, този път през въображението на майстора на зловещите странности Тим Бъртън. Сериалът „Уенздей“, който тръгна в „Нетфликс“ преди точно седмица, представя нов поглед към любимите Гомез, Мортиша, децата им Уензди и Пъгсли и рояка от чудати създания и роднини около тях.

Историята на семейството е била многократно пресъздавана във филми, тв продукции, видеоигри и дори мюзикъл. Трудно е да се добави нещо ново и по-интересно, но „Уенздей“ успява да направи точно това. Както става ясно от заглавието, героят на тази черна приказка е сестрата – проблемна тийнейджърка, която често сменя гимназии заради наклонностите си към насилие. Последния път – заради отнетото ѝ ексклузивно право единствено тя да тормози брат си. Така Уенздей се озовава в „Невърмур“, училище за деца, проявяващи свръхестествени таланти, чийто най-известен ученик е Едгар Алън По. Заедно се обучават върколаци, сирени, горгони и други, тъкмо мястото за Уенздей, която наскоро е започнала до получава изненадващи видения за случки от миналото и бъдещето.

Не всичко обаче е така идеално, както изглежда, в тази ненормална гимназия – в горите наоколо зачестяват мистериозните смъртни случаи, а местните някак не вярват на историята, че туристите в гората са били убити от мечка. А съществото май ловува Уенздей…

„Уенздей“ е кълбо от комедия, драма и трилър, в което главната героиня се впуска безстрашно по дирите на своя преследвач и с детективските си умения успява да излезе от сянката на легендарната си майка. Сериалът мигновено се превърна в хит в „Нетфликс“ и само за два дни успя да стане най-гледаната продукция в България и по света. Заглавието би рекорда за най-гледан сериал в първата си премиерна седмица, досега държан убедително от „Странни неща“, и според статистиката на видеоплатформата, в тези 7 дни е бил гледан в продължение на 341,23 млн. часа от абонатите (в това число не влиза пиратският стрийминг).

Главната роля е поверена на американката Джена Ортега, която има мексикански корени; тя си партнира с Катрин Зита-Джоунс (Мортиша), Луис Гузман (Гомез), Гуендолин Кристи, Рики Линдхоум и други. Роля има и Кристина Ричи, въплътила Уенздей във филмите от 1991-а и 1993 г. Тук тя е мис Торнхил, учителка по ботаника, първата „нормална“ преподавателка в това училище. Тим Бъртън режисира първите четири епизода и работи като изпълнителен продуцент – за неговата намеса в проект за семейство Адамс се говореше дълго време преди участието му да бъде категорично потвърдено от „Нетфликс“ през лятото на миналата година.

Осемте епизода на сериала тръгнаха на 23 ноември и вече имат 70% одобрение от критиците и 89% от публиката (данните са от „Ротън Томатоус“).

Това, с което „Уенздей“ изпъква сред останалите сериали за тийнейджъри детективи (като „Ривърдейл“ и „The Chilling Adventures of Sabrina“ например), е тъкмо Ортега, смята Брайън Лоури в Си Ен Ен:

„Тя някак успява да бъде едновременно крайна до странност и силно очарователна. Когато описанието на героя ти включва никога да не се променя интонацията и да няма нито следа от усмивка, да го направиш това е голямо постижение. Не е лесно да се добави нещо към огромното наследство на семейство Адамс, без да се променя самото ДНК на семейството, но „Уенздей“ се справя с това и в по-голямата си част го кара да изглежда лесно като щракване с пръсти.“

20-годишната Джена Ортега като Уенздей Адамс. Снимка: Нетфликс

Сериалът спокойно може да се гледа и ще се хареса едновременно както на добре запознатите с фолклора на Адамс, така и на новите зрители на това необичайно семейство, пише Дан Джолин в „Емпайър“. Катрин Зита-Джоунс не успява да достигне грацията на Анджелика Хюстън като Мортиша и е видимо, че няма такава химия с Гузман, продължава критикът, но това е дребен проблем, предвид че двамата тук са второстепенни герои.

Предизвикателството, пред което Джена Ортега е изправена, е много по-сериозно в сравнение с това на Ричи отпреди 30 години, допълва Джолин:

„Тя трябва да не изневерява на трънливия характер на Уенздей в продължение на осем епизода и междувременно да изгради героинята си като човек. Трябва да се развие достатъчно във времето, за да задържи интереса на публиката, да не остане едноизмерен персонаж и в същото време не бива да предава наклонностите на Уенздей на социопат. А Ортега постига това със сдържан апломб и изнася мини мастърклас по актьорство в стил „по-малко е повече“.

Сериалът на Тим Бъртън е перфектен, пише Луси Манган в „Гардиън“ и дава 4/5 звезди, след като „тествала“ сериала, гледайки го с 11-годишния си син. Като недостатъци тя също изтъква мижавия интерес между Мортиша и Гомес и отбелязва, че сериалът по-скоро губи, като пропуска да противопостави Уенздей на „нормалното“, както направиха филмите от 90-те. Отчита и още нещо:

„Тук семейство Адамс не е така сплотено. Любовта им и единственото им срещу света винаги е било едно от големите удоволствия да гледаш историята им, независимо в каква версия я гледаш. Но все пак в сериала има достатъчно остроумие, чар и позитивна енергия, за да не е това от голямо значение“, обобщава тя.

Все още не е официално обявено, че „Уенздей“ ще има втори сезон, но се очаква, че това ще се случи, не само заради рекордния зрителски интерес, но и в името на историята, която завършва със сюжетен обрат в края на осми епизод.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС