Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Идиот ли е още Ботев?

От национален герой той се превърна в статист на Богоявление в Калофер

Христо Ботев е роден в същия този Калофер, който за няколко часа на 6 януари се превърна в снимачна площадка, агрегат на патриотичен патос и българщина.  - Идиот ли е още Ботев?

Христо Ботев е роден в същия този Калофер, който за няколко часа на 6 януари се превърна в снимачна площадка, агрегат на патриотичен патос и българщина.

Покрай всички големи уйдурми в нашето котловинно общество, слава на Бога, все още имаме няколко национални икони, които не сме оцапали. Една от тях е Христо Ботев. Но забелязахте ли как чрез медийно шоу и патриотично опиянение Ботев от национален герой може да се превърне в обикновен статист? В същия ден, в който отбелязваме Богоявление, а мъжкото калоферско хоро се превръща за поредна година в тема на деня, е роден Ботев. Но не за това става дума.

Роден е в същият този Калофер, който за няколко часа се превърна в снимачна площадка, агрегат на патриотичен патос и българщина, а дори и на предложение за брак на живо под възгласите „горчиво“, „айде, Ванка“ от юнаци в носии и мъжаги, останали само по татуси.

Интересно, как ли би гледал Христо Ботев на своите съграждани днес? И какви думи би използвал, за да опише поредния рефлекс да се преиначи българската история? А дори и чрез бягство от себепознание да се опиташ да избягаш от всичко.

Щеше ли Ботев, за когото се твърди, че е написал своите 20-ина неповторими стихотворения, за да запълни празните страници на издаваните от него будителски вестници, да използва същите присъди за собствения си народ: „рояк скотове“, „скотско племе“.

„Пием, пеем буйни песни
и зъбим се на тирана;
механите са нам тесни –
крещим: „Хайде на Балкана!“

Крещим, но щом изтрезнеем,
забравяме думи, клетви,
и немеем и се смеем
пред народни свети жертви!“

Как ли би се обърнал Ботев към днешните журналисти и издатели, за които през 1874 г. нарича в свой фейлетон „братя врабци и цанцугери“? Дали би видял в своя народ днес „птича реторика“ и „заешко благородство“?

Вижте още: ХРИСТО БОТЕВ ЗА „ДЛЪЖНОСТИТЕ НА ПИСАТЕЛИТЕ И ЖУРНАЛИСТИТЕ“

Как ли същият този Ботев би оценил усилията на режисьора Максим Генчев да възпроизведе неговите революционни стремежи, когато цялата тази възстановка приключва с едно голямо ядене?

„Предложение, на което няма да можете да устоите!:)

За филма БОТЕВ, който ще се снима в Калофер от месец април, са необходими 100 кг пастърма. Тази пастърма ще влезе трайно в кадър в епизод, когато Бакалбашийски, Обретенов, Апостолов и Заимов получават 10 тона пастърма от чорбаджията Скачоков, която Бакалбашийски ще продаде чрез Иваница Данчов, за да купят оръжие за Ботевата чета!
Вашите 100 кг пастърма са безценен дар за филма и екипа ще ги изяде след снимките за ваше здраве и благополучие!

Амин!!!!“, написа преди дни Генчев, който е и автор на филм за Васил Левски – „Дякон Левски“.

ТЪРСЯТ СЕ 100 КГ ПАСТЪРМА ЗА ФИЛМ ЗА БОТЕВ

Някои ще кажат, че такива сравнения са неуместни и аз се съгласявам напълно. Но едновременно с това Ботев и днес е пример, национален герой, а често пъти и иконичен образ – колко много млади патриоти днес имат татуировки с лика на революционера. Кич ли е това, или израз на почитание?

През 2014 г. излезе кратък документален филм на Деян Барарев със заглавието „Ботев е идиот“ (в ролите: Валентин Стоев, Мая Бабурска), който отприщи първосигнална критика. Историята разказваше за ученик, който е написал съчинение и го е озаглавил: „Ботев е идиот!“. Директорката уволнява учителката по литература, която е харесала съчинението. Директорката е ядосана и на ученика. Тя заема мястото на учителката в класната стая и се опитва да обясни на ученика кой е Ботев. Ученикът обаче предизвиква директорката и повтаря своите аргументи:

„В контекста на днешния живот той е идиот!“.

„Не те разбирам!“, отвръща тя.

А ученикът отговаря:

„Кое не разбирате? Добре, кой в днешно време ще си даде живота за България?“.

Как ли би гледал революционерът на разпарчетосаната солидарност на днешното българско общество? На това, че имаме различно разбиране за справедливост, честност, какво е добро и зло? На това, че мнозина и днес негодуват от „чорбаджия изедник“ или на „тиранин“, който „върлува“?

Добре, но кои са днешните тирани? Управляващите, политиците, мутрите, онези, които забогатяха необяснимо по време на т. нар. преход? Пак ли турците са ни виновни, или онези, за които гласуваме?

Кой е отговорен за това, че във Видин затварят болница, умират възрастни хора в социални домове, хиляди са на воден режим в Перник, всеки трети българин е енергийно беден, държавният бюджет и парите на българските данъкоплатци се харчат като „на сватба“ – нашироко и под звуците на тъпан и свирка? А в същото време всеки се опитва по андрешковски да скрие доходи и данъци, подкрепя битовата корупция с рушвети, законът го имаме „за врата в полето“.

Всеки иска по-добро, но какви постъпки правим, за да го създадем и запазим?

За каква свобода бленуваме днес, когато, казано в метафори, мнозина едно дърво не са посадили през живота си, а дворът и градината им са в боклуци? Всеки живее сам за себе си.

По-несвободни ли сме днес, когато личности като Ботев са дали живота си за родината и държавата, която днес обитаваме и не харесваме? А в същото време едно хоро в ледени води може да ни накара да сме горди българи. Ми, да вземем да върнем стария обичай – да се къпем всяка неделя.

Да, в очите на много наши съвременници да си жертваш живота за днешна България си е чиста идиотщина. Но да играеш хоро в ледените води на Тунджа – героически подвиг. Та, за какво бихте се борили днес, уважаеми читатели?


Източник: Клуб Z

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90