СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Край на бялата коса, учените изключват гена й

Скоро може би ще променяме цвета на косите и очите си просто с едно хапче?

Джордж Клуни е много по-харесван с посивяла коса, но милионите, които я прикриват с боя, ще бъдат доволни от откритието на биолозите от Лондонския университет. - Край на бялата коса, учените изключват гена й

Джордж Клуни е много по-харесван с посивяла коса, но милионите, които я прикриват с боя, ще бъдат доволни от откритието на биолозите от Лондонския университет.

Да откриеш първите си бели косми е отчайващо изживяване за мнозина. Британски учени обаче са открили начин бъдещите поколения да не страдат от издайническите ефекти на старостта. 

Изследователи от Лондонския университет са открили гена, отговорен за посивяването и са убедени, че е възможно да се създаде лекарство или козметика, които да го изключат. Косата побелява поради изчерпване на меланина, отговорен за пигментацията в човешкото тяло – той придава цвета още на кожата, очите, прави русите хора по-светли, а брюнетите по-тъмни. Изследването е публикувано в списание Nature Communications.

Въпреки че в последните години стилистите популяризират сребристия оттенък на косите, сивотата винаги е била смятана за предупредителен белег на стареенето, затова британците харчат около 3 милиона паунда годишно за бои за коса, отбелязва „Телеграф“.

За учените бе известно, че ген, наречен IRF4, играе решителна роля в оцветяването на косъма, но сега за пръв път успяха да го свържат с посивяването.

„Вече познаваме няколко гена, отговорни за оплешивяването и цвета на косата, но сега за първи път идентифицирахме гена, отговорен за посивяването, както и други гени, от които зависи формата и гъстотата на косата”, съобщи водещият учен на изследването д-р Каустуб Адикари, специалист по клетъчна и еволюционна биология. – Това стана възможно, след като изследвахме голям брой хора със разнообразни смесени гени, което не е било правено досега в такъв мащаб.“

Според биолога предотвратяването на посивяването на косата вече е възможно и дори обръщането на процеса при вече посивяла коса.

„След като вече знаем повече за пигментационните процеси и участието на гените в тях, ще бъде лесно да открием протеина или ензима, с който да намалим или увеличим активността на този процес”, допълва д-р Адакири.

За да открият какво причинява побеляването на косата, учените анализирали ДНК проби на повече от 6 600 доброволци от Бразилия, Колумбия, Чили, Мексико и Перу. В групата били включени лица със смесен произход – 46% европейски, 46% индиански и 6% африкански, което осигурило най-различни вариации във типа на косите им.

След тези открития скоро вероятно ще бъде възможно да променяме цвета на косата и очите си без боя и лещи. Ще трябва просто да вземем хапче, което ще промени дейността на определени гени, отговорни за външността ни, превръщайки блондинките в брюнетки или предотвратявайки побеляването на косата.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90