Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

„Игра на тронове 8“ с носталгия към първите епизоди

Сцена от първия епизод на осми сезон ни припомня първия сезон на „Троновете“.  - „Игра на тронове 8“ с носталгия към първите епизоди

Сцена от първия епизод на осми сезон ни припомня първия сезон на „Троновете“.

Премиерата на осмия, последен сезон на „Игра на тронове“, наречен „Зимен хребет“, най-сетне се случи след 595 дни чакане. Малко са събитията в попкултурата, които предизвикват подобна обсесия в днешното общество. Първите отзиви излязоха у нас почти веднага след премиерата рано сутринта на 15 април, феновете отбелязваха любими моменти, ето и акцентите.

Внимание! Следват спойлери от сюжетната линия на осми сезон на „Игра на тронове“.

Цитатът „Нищо не знаеш, Джон Сняг“ вече не е актуален

В премиерния епизод на осми сезон дори драконите на Денерис знаят, че у Джон тече кръвта на рода Таргариен, и Регал, кръстен на истинския му баща, го прие на гърба си, за да понесе влюбените леля и племенник на крилете на любовния мелодраматизъм.

Америка за България

В края на епизода най-сетне Джон Сняг разбра за истинския си произход, приемайки новината със смесица от чувства (всички от тях в негативната гама). Разкритията, които Сам направи пред Егон Таргариен, шести с това име, законен крал на Вестерос и защитник на кралствата, са „най-разстройващото нещо на света“, по думите на Кит Харингтън.

„Ако Джон можеше да се върне назад във времето, би казал: „Каквото и да имаш да ми съобщаваш, недей!“. С радост би си останал в неведение“, обяснява актьорът, потърсен за коментар на новия епизод от „Ентъртейнмънт уийкли“.

Но емоцията у него, която преобладава на екрана, е гняв – че честният Нед Старк не е признал за истинските му родители, че е отхвърлил тежестта на Севера, подвивайки коляно пред Денерис, а сега на раменете му изведнъж се стоварват цели шест други кралства и че настоящата му любовница всъщност е сестра на баща му.

Мудно развиващо се действие

Някои критици побързаха да разкритикуват сценаристите, че действието върви твърде бавно. Ребека Никълсън предполага в ревю за „Гардиън“, че целият бюджет за епизода е похарчен за дългата сцена, в която Джон язди дракона и всичко останало е просто пълнеж. Никълсън намира за твърде пресилена любовната сцена между двамата Таргариен и казва, че не усеща спешността на нуждата от действия, предвид, че Нощният крал събори Вала като Кумчо Вълчо – сламената къща на едно от трите прасенца.

Носталгия

В британския „Телеграф“ справедливо отбелязват, че сериалът се завръща към началото – епизодът е наситен с носталгични срещи. Бран среща Джон и за момент дори изглежда, че част от емоциите му са се завърнали, Аря среща Джон и двусмислено му припомня, че не бива да забравя, че е от семейството. Срещите носят голяма наслада – Аря и Хрътката, Аря и Джендри, Санса и Тирион, кръвнишките погледи между Хрътката и Бриен Тартска, Тормунд, Берик и Ед, Северът и южняшките армии на дотраки и Неопетнени.

След 66 часа екранно време Джайм отново пристъпя през портите на Зимен хребет и очакваме с нетърпение разговора му с детето, което блъсна през прозореца на кула преди шест сезона.

Много от сцените са като копия на пилотния епизод от първи сезон – сцената на Старките (в намален състав) приемащи новата си кралица в двора на Зимен хребет, така както в началото Нед посрещна Робърт Баратеон; бягащото момченце, търсещо пролука в тълпата, за да зърне армията, така както Бран първи видя идващата свита на Робърт и Церсей; дори начинът, по който Аря носи косата си, е същият като на баща ѝ…

С подобна критика за мудност на действието започна и предишният седми сезон, където най-значимото, според немалко зрители, си остана камеото на Ед Шийрън, извор на редица шеги в социалните мрежи.

Да, липсва обикновената динамика на сериала, нямаше мащабни батални сцени, никой от основните персонажи не умря, но всъщност епизодът служи за завръзка на няколко грандиозни сюжетни линии – евентуален сблъсък между Джон и Денерис за трона, заповедта на Церсей към Брон да убие двамата ѝ братя (и то не с какво да е, а със същия арбалет, послужил на Тирион да прониже баща си Тивин), към това се прибавя и мистериозното оръжие, което Аря поръча на Джендри. Усложнения ще предизвикат и всичките Карстарки, станали месо за армията на Нощния крал.