Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Игра на тронове и пилешки хапки

Хрупане, снимане и бърборене – как почитатели на Джон Сняг съсипаха театрално представление в Лондон

Кит Харингтън играе главната роля в спектакъла „Доктор Фаустус“ – много от зрителите обаче явно виждат в него само Джон Сняг. - Игра на тронове и пилешки хапки

Кит Харингтън играе главната роля в спектакъла „Доктор Фаустус“ – много от зрителите обаче явно виждат в него само Джон Сняг.

Няма ли място, където културният елит може да избяга и да се наслаждава на високо изкуство далеч от дразненията на модерния свят? Не и според театралния продуцент Ричард Джордан, който се оплака, че телевизионни зрители, привлечени на Уест Енд от имената на големи актьори, съсипват изживяването като говорят, ядат шумно и дори отговарят на мобилните си телефони.

Поводът за критиката на Джордан е последното представление на „Доктор Фаустус“ с участието на Кит Харингтън – известен и като Джон Сняг от „Игра на тронове“ – в Театъра на херцога на Йорк в Лондон, разказва британският „Гардиън“.

„Това, което ме удиви най-много, беше, че зрителите, много от тях фенове на „Игра на тронове“, не виждаха нищо лошо в говоренето, храненето и снимането по време на спектакъла – или в оплакването след молба да се спре – пише продуцентът в „Стейдж“. – Една двойка просто извади пакет с пилешки хапки от „Макдоналдс“ и големи картофки. Купиха си ги в антракта, за да ги изядат през втората част.

Дъвченето изглежда беше много модерно. Двойката от лявата ми страната изяде цял голям пакет пуканки по време на първо действие, а тези отдясно не спряха да хрупат чипс. Беше като слушане на храненето в „Долби Стерео“ и, за съжаление, бе ужасно трудно да се чува какво се говори на сцената.“

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Последните две двойки, по думите на продуцента, са си купили храната от щандовете на самия театър. Според Джордан, въпреки че подобни институции се издържат чрез допълнителния приход, е редно да се премисли продажбата на толкова шумни продукти.

Продуцентът отбелязва още и „някои от най-явните използвания на смартфони за правене на видео и снимки“, на които е бил свидетел. Разпоредителите направили всичко по силите си, за да ги спрат, но в крайна сметка се отказали – зрителите в публиката просто не били наясно, че правят нещо нередно.

И все пак ръководителите на Театъра на херцога на Йорк не са съгласни с Джордан. В тяхна позиция се посочва, че новите публики са от съществено значение за бъдещето на театралната индустрия и че те са горди, че могат да привлекат младо поколение в залите.

„Стараем се да осигурим най-доброто възможно преживяване за всеки зрител в публиката и правим всичко, което можем, да сме убедени, че всеки на представлението ще се наслади на посещението си напълно – което включва и предлагането на набор от напитки и храни.“

Ричард Джордан не е първият, който критикува стандартите на поведение сред театралната публиката. През 2004-а актьорът Ричард Грифитс изгони зрител от залата, след като телефонът му звънна за шести път. Същата година Кевин Спейси заговори за неудобствата, които звънящите мобилни предизвикват по време на игра.

„Усещането ми е, че ако хората не знаят как да се държат, не би трябвало да идват“, каза той тогава.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах