POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Игра на тронове“: какво ни чака, кой ще бъде убит

Пет фенски теории за развитието на света на Вестерос

Какво ли предстои да се случи със Санса Старк? - „Игра на тронове“: какво ни чака, кой ще бъде убит

Какво ли предстои да се случи със Санса Старк?

Напрежението около „Игра на тронове“ расте с всяка изминала минута. Никой от зрителите няма търпение да види развръзката в историята, а много от най-запалените почитатели не спират да плетат теории за това какво ни предстои да видим. Кой е Бран Старк, Ланистър ли е Тирион и кой най-сетне ще убие Церсей? Предлагаме ви някои от най-интересните предположения за развитието на Вестерос (но, надяваме се, Джордж Р. Р. Мартин и създателите на сериала все пак да намерят начин да ни изненадат).

Тирион е Таргариен

Произходът на Тирион като Таргариен не е нова теория, но е нещо, към което шестият сезон видимо намигна. В една от сцените там очевидно джуджето и два от драконите на Денерис бяха в добри отношения. А кой би могъл да се сприятели с дракон, освен истински Таргариен?

Теорията се корени в афера на Лудия крал Ерис със съпругата на Тивин Ланистър, Джоана – майката на Тирион. Самият Тивин каза малко преди да бъде убит от Тирион – „ти не си ми син“ (но това може и да е част от общото отношение на Ланистър към джуджето, причинило смъртта на Джоана при раждането си).

Тирион премахва оковите на драконите на Денерис.

Не бива да се пропуска и външният вид на Тирион. За разлика от сериала, в книгите косата му е много искрящо руса, почти бяла, а това е основополагащ белег при Таргариен. Очите му също не съвпадат – едното е зелено, другото черно (отново само в романите).

Освен това още в началото на сериала Тирион и Джон Сняг като че ли изпитаха близост. Сега може да се окажат и родственици.

Смъртта на Церсей

Кой ще убие Церсей е един от въпросите, които сякаш най-силно вълнуват почитателите на „Игра на тронове“. На финала на шести сезон тя изпепели всичките си врагове в Кралски чертог и създаде недвусмислена препратка към параноичния Луд крал.

Церсей е безскрупулна и жадна за власт. Но тя е също самотна, отмъстителна и седи на Железния трон – всички тези белези са характерни и за Ерис Таргариен. Дали ако тя се окаже новия Луд крал, ще я очаква същата съдба като него?

Към тази теория може да се добави още нещо. В книгите, като момиче Церсей чува пророчество от жена на име Маги Жабата. Едната част от предсказанието – че всичките ѝ деца ще умрат – вече се сбъдна, но имаше и втора:

„А щом сълзите ти те пресушат, валонкарът ще стисне бялата ти шия в шепите си и ще ти отскубне живота“.

„Валонкар“ е на валириански език и означава „малък брат“. Това може да е както Тирион Ланистър, който не крие омразата си към сестра си, така и човек, който я обича и подкрепя от самото начало – Джайм. Той вече е известен като Кралеубиец – именно Джайм Ланистър е екзекуторът на Лудия крал.

В първа серия на новия сезон вече видяхме, че братът на Церсей съвсем не е доволен от начина на управление на кралството. Така че дори да обича сестра си безрезервно, може да реши да вземе „правилното решение“. Веднъж Кралеубиец, цял живот Кралеубиец в крайна сметка…

Джора Мормонт

Всеки навярно е забелязал появата на Джора Мормонт в първия епизод от новия сезон – ако не мерналия се за част от секундата негов профил, то поне протегнатата към Самуел Тарли ръка, засегната от болестта „сива люспа“. Но това, което може да е останало загадка, е, че в същия епизод бе споменато и лечението на болестта.

Потребител на социалната мрежа „Редит“ ни насочва вниманието към една от книгите, които Сам чете в Староград. Внимателен прочит сочи, че конкретната част на тома е за драконовото стъкло и неговите употреби. Засега знаем, че то е смъртоносно за Белите бродници, но от написаното разбираме, че е възможен лек за болести, ако се погълне.

Драконовото стъкло има и други приложения освен да убива Бели бродници.

Не сме обаче сигурни, че се говори точно за „сивата люспа“. При все това много потребители на „Редит“ напомнят, че единственият човек, излекуван от болестта (не точно излекуван, но със сигурност не убит от това) в „Игра на тронове“, е Ширийн Баратеон – дъщерята на Станис. А малкото момиче живееше в Драконов камък, където вече знаем, че има богато находище на драконово стъкло.

Санса Старк се превръща в Церсей

За последните шест сезона най-голямата дъщеря Старк пропътува дълъг път. Тя беше сгодена за арогантния насилник принц Джофри, баща ѝ бе екзекутиран по негова заповед, бе женена за джудже (Тирион), а след това изнасилена брутално от Рамзи Болтън в първата им брачна нощ.

Но Санса преживя всичко това и сега виждаме ново нейно лице. Друг е въпросът, че настоящата ѝ прямота може да доведе до проблеми за Севера и за цял Вестерос. Тя открито оспорва решенията на Джон Сняг и не се свени да определя преценката му като слаба. Напомня ли ви на някого? Разбира се, Церсей Ланистър.

Церсей и Санса все повече си приличат.

Много от наблюдателите отчитат, че дори и визуално Санса вече прилича на кралицата – особено в прическата. Дъщерята на Нед Старк съвсем явно заяви и че познава Церсей и тя не бива да бъде подценявана, в изказване, което някои разтълкуваха почти като респект и може би подражание.

Превръща ли се Санса в Церсей? Възможно е, особено ако вземем под внимание едно интервю на актрисата Софи Търнър, която заяви, че изборът на прическа на Санса „отразява хората, от които тя се учи, подражава им или е вдъхновена от тях“.

Бран е Бран Строителя

Това също е теория, стара като вселената на „Игра на тронове“. Отвъд еднаквите имена и прекия произход (Бран е кръстен на Строителя), има и друго, по което може да се помисли.

За незапознатите, Бран Строителя е човекът, създал Зимен хребет и издигнал Вала преди 8 хиляди години, далеч преди Вестерос да съществува, какъвто го познаваме. Тогава как този и онзи Бран може да са същият човек? С пътуване през времето.

Както вече видяхме от сърцераздирателната сцена със смъртта на Ходор, Бран има тази способност. Наясно сме, че може да е едновременно в миналото и настоящето, но и нещо повече – може да влияе на миналото и така да моделира настоящето.

Ако в наши дни Бран е наясно с опасността от Белите бродници, той може да се върне 8 хиляди години назад и да изгради Вала. Изглежда като предположение напосоки? Със сигурност, но ако някой предварително ни беше осведомил за това, което ще се случи с Ходор, също нямаше да повярваме…

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90