Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Игра на тронове“, сезон #7. Развръзка, но само почти

Остават часове до завръщането на сериала в ефира. Какво да очакваме?

Този не го пипайте! Каквото ще да става, ако ще Белите бродници да вземат властта, Тирион трябва да оцелее и да списва неделната колонка на местната версия на вестник „Стършел“! - „Игра на тронове“, сезон #7. Развръзка, но само почти

Този не го пипайте! Каквото ще да става, ако ще Белите бродници да вземат властта, Тирион трябва да оцелее и да списва неделната колонка на местната версия на вестник „Стършел“!

Остават часове до началото на седми сезон на „Игра на тронове“, излъчван вече шест години. В името на старите и новите богове, това стана като „Дързост и красота“… Няма смисъл да се питаме кога и дали Мартин ще допише книгите. Шоуто си върви по своя логика и е доста по-интересно от тях. Но какво ще видим? Време е за някои хипотези.

Отложен финал

Едно е сигурно: тази година няма да видим крайната развръзка. Все пак остава още един сезон след предстоящия седми. Ако конфликтите се разрешат тук, какво ще ни покажат в осмата група епизоди? Сбогувания, пътувания, Прочистването на Графството и заминаване на главния герой отвъд Великото море? О, пардон, това беше друга приказка.

Още от същото

И като стана дума за осми сезон, дали той наистина ще бъде последен? Екипът зад „Игра на тронове“ отдавна планира да направи още филми и сериали, източвайки и последната стотинка от идеята на Мартин за жестокия свят на феодални нрави и сурова магия. Ще има прикуели и сикуели, докато ни писне. Не че това ще е скоро…

Церсей Ланистър

Сега злата кралица ще се развихри и току-виж загине, защото така става, когато някой от героите в поредицата вземе да действа прекалено активно. Мартин е справедлив, той убива всички. Валар моргулис, валар дохерис, отрова в чашата, нож в гърба, среща с гладно куче и хайде, сбогом, кралице моя. Лина Хийди бездруго ще трябва някога да се отърве от амплоато си на лош човек.

Между другото хрумвало ли ви е, че Церсей Ланистър не би трябвало да има мотивация за взимане на властта? Мисля, че в предишните сезони ѝ свършиха децата, а нали тази жена живееше най-вече заради тях? Би трябвало да е побъркана и съсипана от мъка, а не да завършва замисления преврат в мига, в който последният ѝ син се хвърли от високия си прозорец при взривяването на „Света Неделя“… о, извинете, това също е от другаде, при взривяването на Септата на Белор Благословени.

Джайм Ланистър

Ох, този за какво служи? Няма вече деца (формално племенници), няма вече ръка, няма интерес към продължаване на династията, може да загуби любимата си (формално сестра), пък и дори не е владетел на Скалата на Кастърли. Редно е да загине храбро, да бъде оплакан и погребан.

Тирион Ланистър

А, не, този не го пипайте. Каквото ще да става, ако ще Белите бродници да вземат властта, Джуджето трябва да оцелее и да списва неделната колонка на местната версия на вестник „Стършел“. Това е най-симпатичната от всичките симпатични роли на Питър Динклидж и ако сценаристите убият точно Тирион, скоро ще се изправят пред гневна тълпа фенове с вили и факли. Впрочем, Мартин знае това и не е изключено от чист садизъм да посегне точно на любимия ни герой. Но дано не стане така.

Денерис Таргариен

Как беше, Родена в бурята, Майка на драконите, Освободителката… списъкът с титлите ѝ е по-скучен дори от политическата ѝ програма. Нещастните народи на Седемте кралства не шият знамена с дракони, така че ако тя, флотът и авиацията ѝ пропаднат вдън Тясното море, няма да страдам особено. Но вече го няма лорд Тивин Ланистър, който да подпали залива, да влезе небрежно на кон в тронната зала и да каже:

„Битката свърши. Ние победихме“.

Боя се, че Денерис ще превземе Кралски чертог, а с нея ще се влачат всички ренегати и отрепки от Вестерос и Есос. Настъпва реставрация на таргариенския режим, кралските хрантутници изяждат последните запаси в хранилищата на столицата, зимата идва и или някой ще убие сламенорусото момиче едва тогава, или тя ще има драматична среща с братовчед си (или брат си), Джон Сняг. Разбира се, подчинените ѝ Грейджои ще пиратстват по бреговете на нещастния континент.

Джон Сняг

Новият любимец, Кралят на Севера… Извинете. Той не е крал „на Севера“, а крал „в Севера“. Малък детайл, но интересен. Разбира се, той няма никакви права над тази титла, защото не само не е Старк, но не е дори Сняг. Той е копеле на династията Таргариен и по стар семеен обичай може да поиска Денерис за жена, да обедини усилията си с нея, да се научи да язди дракон, да подгони Белите бродници обратно в дупките им отвъд Вала и да сложи началото на нов мирен период в историята на Вестерос… О, не, не бива да става така. Не може ли пак да загине, ама този път завинаги? Фенките ще плачат, но справедливостта ще е въздадена. Тогава може би Санса Старк най-сетне да направи нещо сериозно със себе си и с остатъците от каквато мощ някога е имало в Севера.

Дорн

Нищо добро няма да произлезе от южните пясъци. Там няма да има зима, синеоките чудовища няма да пресекат пустинята, а новата местна принцеса просто ще нападне в гръб всеки, който се опита да обедини Вестерос. Дорнците са елемент на абсолютния хаос.

Брандън Старк, Триокият гарван

Като изключим драконите на Денерис, той е последният истински фентъзи персонаж на тази макиавелистка поредица. Хромият млад оракул вероятно ще се опита да спре чудовищата от снеговете и драматичната необходимост изисква той да се срещне с Джон Сняг, а може би и с Денерис Таргариен. Ще видим. Но ако случайно загине, няма да е голяма загуба.

Белите бродници

Да идват и да се свършва. Ще е приятно, ако внезапно сценаристите полудеят и се окаже, че историята на Седемте кралства, на андалите, на Първите хора и на Горските чеда свършва дотук. Всъщност всички събития се разказват и описват от гледна точка на победителя, на вечната зима и нейните деца, които гледат на замръзналия континент със спокойния поглед на мъртвите си, студени сини очи…

Ще ми е жал само за свещените дървета на старите богове. Уви, във фентъзитата никога не става така.

„Игра на тронове“ се завръща на 16 юли (у нас – на 17-и).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС