Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Игра на тронове“, шести сезон. Преглед на слуховете

Внимание! Не четете тази статия, ако държите да гледате сериала неподготвени

Дали трите кралици на Вестерос няма да се срещнат в шести сезон на „Игра на тронове“? - „Игра на тронове“, шести сезон. Преглед на слуховете

Дали трите кралици на Вестерос няма да се срещнат в шести сезон на „Игра на тронове“?

Снимките на шести сезон на „Игра на тронове“ напредват, Дейвид Бениоф и Д. Б. Уейс свободно се отдалечават все повече от книгите на Дж. Р. Р. Мартин с всеки изминал ден, спорадично текат и спекулациите за това. Сара Хюз събра в „Гардиън“ най-интересните и достоверни слухове.

Внимание! Статията е пълна с издайническа информация и спекулации. Не я четете, ако държите да гледате сезона неподготвени.

Джон Сняг е жив. Или пък не?

Голямата загадка е съдбата на Джон Сняг (Кит Харингтън), прободен може би смъртоносно от своите довчерашни събратя в Нощния страж. Знаем, че в „Игра на тронове“ главните герои умират лесно, така че Джон може и не се появи вече. Още повече, че според някои слухове погребението му е заснето в Исландия, тоест на Вала.

Джон Сноу – намушкан многократно от Братята си в Стражата.

Джон Сноу – намушкан многократно от Братята си в Стражата.

Но да не прибързваме. Знаем също така, че Червената жрица Мелисандра напусна предишния си господар Станис, за да се упъти към Вала, а Червените жреци по принцип имат удобна за случая склонност към това да възкресяват мъртъвци – питайте лорд Берик Дондарион, ако не вярвате. Добавете и редовните появи на Харингтън из Дъблин, все още с дълга коса като Джон Сняг, както и факта, че са изтекли кадри, на които той се бие в доспехи с емблемата на Дома Старк – и ще стигнете до извода: Джон Сняг е жив. Поне засега.

Станис определено е мъртъв

Най-важното правило на „Игра на тронове“ е, че ако не виждате тялото, значи човекът не мъртъв със сигурност. Така че когато последният епизод отмести кадъра от гибелта на Станис в ръцете на Бриен Тартска, стотици фенове решиха, че любимият им мрачен педант може и да е оживял. Съжалявам, че трябва да го кажа, момчета, но тук не ви излезе късметът – режисьорът на епизода Дейвид Нътър потвърди, че Станис е мъртъв, казвайки пред комикс конвента в Сан Диего, че: „от самото начало и по време на целия процес на писане на сценария бяхме наясно с целта – той е мъртъв“. Това, както изглежда, ще се потвърди и в нова придружаваща книжка – „Игра на тронове: благородните Домове на Вестерос, 1-5 сезон“, където се уточнява, че Станис „загива пред Зимен хребет от ръцете на Бриен Тартска, диреща мъст за гибелта на Ренли“. Актьорът Стивън Дилън не е забелязван в Белфаст, нито на някое от другите места, свързани със сериала.

„Което е мъртво, никога не може да умре“

Станис може и да е мъртъв, но дори смъртта невинаги е краят в „Игра на тронове“. Любопитни сведения от снимачната площадка за сезона намекват за възможна ретроспективна поява не на друг, а на мъртвия Нед Старк (Шон Бийн), който изгуби главата си в края на първи сезон. Бийн отрича завръщането си в сериала, но това не значи, че не е заснел посмъртна сцена на героя си по-рано.

Нед Старк

Нед Старк

От мъртвите може да се вдигне и Хрътката на Рори Маккан, когото Аря изостави умиращ в края на четвърти сезон. Невярната любима на Тирион, Шае, може също да е жива – актрисата Сибел Келкили е засичана в разговор с Конлет Хил, тоест с лорд Варис… Още ретроспекции или Шае е оцеляла след опита на Тирион да я удуши и е избягала с помощта на Паяка? Варис със сигурност е много зает човек – Хил е бил заснет и с Даяна Риг, което дава храна на спекулацията, че Кралицата на тръните и Повелителят на шепота са в Дорн, за да преговарят с Доран Мартел.

Ще видим Кулата на радостта

О, читатели на книгите, радвайте се. В този сезон може и да сте толкова малко наясно какво ще стане, колкото са и приятелите ви, които само гледат сериала, но Кулата на радостта определено е включена.

За тези, които не знаят: сцената, в която вече затвореният Нед Старк си припомня миналото в първи том, се отнася до откритието му, че неговата сестра Лиана е затворена в Кулата на радостта, където я охраняват трима кралски Стражи, включително сър Артър Дейн, Мечът на утрото. Това не само е един от епизодите с най-голямо значение в цялата поредица на Мартин, но и съдържа много намеци за произхода на Джон Сняг.

През септември екипът на сериала снимаше в Кастийо де Сафра край Кампийо де дуеняс, Испания – и заснетите сцени вероятно се развиват в Кулата на радостта. Още добри новини – кастингът може би включва Нед като млад, по-възрастния му брат Брандън, младия Робърт Баратеон, младия Хаулънд Рийд (баща на Джоджен и Мийра), а може би и младия Ходор, което навярно значи, че в шести сезон ще се върнем дълбоко в миналото.

Денерис е във Вестерос?

Когато за последен път срещнахме дамата с драконите, която тъкмо се сблъска с голяма група недотам добронамерени дотраки. Но спекулациите тръгнаха от снимка с Дани, Марджъри и Церсей (заедно с брутални стоп-кадри от финалния епизод на сезона) в тържествени одежди. Дали трите кралици на Вестерос няма да се срещнат?

Денерис Таргариен

Денерис Таргариен

За съжаление – не. Оказва се, че снимката е била само за обложка, но ето какво знаем за водещите женски персонажи на сериала: Церсей е в компанията на сър Грегор (който за последен път я отнесе на ръце след срамната й разходка в града), може би замисляща планове за отмъщение. Изтекоха и снимки на Дани върху бял кон заедно с Дарио Нахарис до нея, което може да значи, че той успешно я е проследил, докато Тирион и Джора (предполагаемо) още се опитват да спасят положението в Мирийн. Колкото до бедната Марджъри – доколкото знаем, тя все още гние в онази тъмница…

Ами Аря?

Вероятно най-малко вероятната информация се отнася до играната от Мейси Уилямс Аря Старк, която според някои слухове се връща във Вестерос. Като знаем, че последно я видяхме отровена от Човека без лице и ослепена, това изглежда неубедително, но все пак говорим за „Игра на тронове“ и нищо н се знае.

Джайм е в Крайречните земи

Има и други персонажи, които се връщат от изгнание. Изтекоха снимки на Бриндън Тъли (Черната риба, в ролята Клайв Мартин) заедно с Джайм Ланистър и Брон. Тоест те ще научат какво става в тази част на света, откак Домът Фрей отприщи ада с Червената сватба. Едмър Тъли (Тобайъс Мензес) също е забелязан, което води до предположението, че сезонът ще се фокусира върху обсадата на Речен пад. Значи ли това, че ще се появи и една дама с каменно сърце?

Макс фон Сюдов се присъединява към „Игра на тронове“

Завръщат се още: Уолдър Фрей (Дейвид Брадли) и Бран Старк, който ще получава съвети директно от източника на всяка мъдрост – Макс фон Сюдов (който потвърди, че изпълнява ролята на Триокия гарван). Може би самият Бран е източникът на всички ретроспекции, докат се потапя в събития от миналто, а може би и от бъдещето. Колкото до най-малкия Рикон Старк – за него още не се знае нито дума, така че нека просто допуснем, че той още скита из Пущинака заедно с Оша и се учи как да стане най-дивия член на семейство Старк.

Битката, която ще сложи край на всички битки

Някои източници твърдят, че ще видим Битката, която слага край на всички битки между Дивите люде и Болтъните на север. Освен това е потвърдено, че Яра Грейджой (Джема Уелън) се завръща, така че можем да очакваме среща между нея и брат й Теон. Ако, разбира се, допуснем, че той и Санса Старк са оцелели при скока си от стените на Зимен хребет…

Още новини за кастинга

Еси Дейвис се включва в шести сезон. Всеобщият любимец (д-р Пилу Асбек) се появява като пиратския предводител Юрон Грейджой, чичо на Яра и Теон. Иън Макшейн е нает в непотвърдена роля, за която повечето хора смятат, че ще бъде тази на суровия септон Мериболд, бивш воин, превърнал се в селски жрец. Междувременно, железният командир и баща на Сам, Рандъл Тарли, ще бъде игран от Джеймс Фокнър (лорд Синдърби от „Имението Даунтън“). Майката на Сам ще бъде изпълнена от Саманта Спайро, а брат му, Дикон – от Фреди Строма. Ричард Грант ще изпълни ролята на водач на театрална трупа, а Люк Робъртс най-вероятно ще поеме ролята на сър Артър Дейн.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg