Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Играчката Бин Ладен, наречена Дяволски очи, продадена за $12 000

Куклата е изработена от ЦРУ, за да учи арабските деца за опасността от терористични организации

Куклата на Осама Бин Ладен е произведена по поръчка на ЦРУ през 2005 г. - Играчката Бин Ладен, наречена Дяволски очи, продадена за $12 000

Куклата на Осама Бин Ладен е произведена по поръчка на ЦРУ през 2005 г.

Фигурка на Осама Бин Ладен беше продадена за 11 800 долара на търг от аукционната къща Nate D. Sanders в Лос Анджелис. Началната й цена беше 2500 долара.

Куклата „Дяволски очи“ (Devil Eyes) е висока около 30 см и не блести с особени художествени качества. Това, което я прави ценна, е, че е изработена по идея на служители на ЦРУ през 2005 г. Тя трябвало да се разпространява в Арабските страни, за да бъдат запознати децата със злия Бин Ладен, „Ал Кайда“ и опасността от поддържането на терористични организации.

Първоначално ЦРУ планирало масово производство на тази играчка, но се отказало след създаването на първите прототипи. Били направени само три фигурки на Бин Ладен.

В описанието на лота в сайта на аукционната къща е посочено, че куклата е облечена в традиционна ислямска бяла дреха и черни обувки с велкро. В комплект с нея върви и бяла метална поставка. Куклата има и втора, сваляща се „демонична“ глава с ярко червен цвят и зелени очи, напомняща ситски лорд от „Междузвездни войни“.

Автор на куклата е Доналд Ливайн, бивш топ мениджър в компанията Hasbro. Той починал през май 2014-а и синът му решил да предложи фигурата на Бин Ладен на търг.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС