Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Играта със състаряващите снимки застрашава националната сигурност на САЩ?

Приложението за смартфони FaceApp е разработка на руска компания и според американски сенатори е опасно

Как биха изглеждали някои от най-популярните супергерои, ако остаряваха като простосмъртни: Тор (по часовниковата стрелка), Супермен, Батман, Локи, Железният човек, Аквамен, Черната пантера, Жената-чудо и в средата Спайдърмен. Колаж: Площад Славейков с помощта на FaceApp - Играта със състаряващите снимки застрашава националната сигурност на САЩ?

Как биха изглеждали някои от най-популярните супергерои, ако остаряваха като простосмъртни: Тор (по часовниковата стрелка), Супермен, Батман, Локи, Железният човек, Аквамен, Черната пантера, Жената-чудо и в средата Спайдърмен. Колаж: Площад Славейков с помощта на FaceApp

Националният комитет на Демократическата партия в САЩ предупреди своите кандидат-президенти да се въздържат от използването на FaceApp – едно от най-популярните приложения за смартфони, посочвайки неговия руски произход, съобщава „Ройтерс“, позовавайки се на писмо от Боб Лорд, попаднало в Си Ен Ен.

В писмото Лорд, шеф на службата за сигурност към Комитета, призова за незабавно премахване на приложението от смартфоните на кандидатите, в случай че те или членове на техните екипи вече са го изтеглили, отбелязва „Ройтерс“.

Същевременно лидерът на демократите в Сената Чък Шумър призова ФБР и Федералната търговска комисия да разследват и тестват разработеното в Русия приложение за обработка на снимки FaceApp. Той се опасява, че то може да представлява заплаха за националната сигурност на САЩ. Приложението за смартфони, което стана много популярно през последните дни, благодарение на филтър, „състаряващ“ лицата на снимки на потребителите, изисква „пълен и неотменим достъп до снимки и лични данни“.

Това може не само да застраши националната сигурност, но и да създаде риск за личните данни на милиони американски граждани, пише Шумър в писмото до директора на ФБР Кристофър Рей и председателя на Федералната търговска комисия Джо Симънс.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Не е ясно ясно как приложението съхранява данните на потребителите и как те могат да осигурят изтриването им след използване, безпокои се Шумър. Освен това сенаторът смята за „дълбоко тревожен” факта, че личните данни на американски граждани мога да попаднат във „враждебна чужда държава”.

FaceApp е разработка на руска компания, която по-рано вече отхвърли подобни обвинения. Те твърдят, че използват личните данни само за да осигуряват на потребителите персонализирано съдържание и за да наблюдават, разработват, тестват, предоставят и подобряват нови продукти и функции, както и да следат различни показатели, като общ брой посетители, трафик и демографски модели.

Мобилното приложение FaceApp се появи през 2017 г. Чрез различни филтри то може да променя прическите, изражението, пола на снимки на потребителите, да им добавя грим или татуировки. През последните дни приложението преминава през нова вълна̀ на популярност, благодарение на филтъра „състаряване”.

FaceApp е разработка на руската компания „Wireless Lab“ от Санкт Петербург, оглавявана от Ярослав Гончаров. Според информации на сайта на приложението, то има над 80 млн. активни потребители.

„Ние не предаваме никакви потребителски данни на трети страни. Въпреки че основният екип за изследвания и разработки се намира в Русия, потребителските данни не се прехвърлят в Русия. FaceApp изпълнява по-голямата част от обработката на снимки в облак. 99% от потребителите не влизат в системата и затова ние нямаме достъп до данни, по които бихме могли да ги идентифицираме”, заявяват от FaceApp и добавят, че повечето изображения се изтриват от сървърите в течение на 48 часа.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах