Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Играят „Илиада“ в 15-часов онлайн маратон

Спектакълът за падането на Троя е истинско предизвикателство за режисьора Рупърт Гулд

Почитателите на античната литература може да се изненадат да научат, че идеята на Гулд за „Илиада“ всъщност произлиза от нещо далеч по-съвременно. - Играят „Илиада“ в 15-часов онлайн маратон

Почитателите на античната литература може да се изненадат да научат, че идеята на Гулд за „Илиада“ всъщност произлиза от нещо далеч по-съвременно.

Едно от най-известните произведения на Античността, „Илиада“ на Омир, ще има нов живот на сцена в 15-часов маратон това лято като част от фестивал в чест на древногръцката култура. Над 50 звездни имена от изкуството, политиката и академичния свят ще участват в грандиозен спектакъл, режисиран от Рупърт Гулд.

Всяка дума от поемата от 15 хиляди стиха ще бъде изговорена. Събитието започва в Британския музей в Лондон на 14 август и продължава през нощта в „Алмейда“. Целият спектакъл ще бъде излъчван и на живо в интернет. „Всичко или нищо“, казва Гулд пред „Би Би Си“.

„Преди няколко години направих сценична адаптация по „Изгубения свят“, така че имам предишен опит що се отнася до стихотворните форми“, обяснява режисьорът.

Почитателите на античната литература може да се изненадат да научат, че идеята на Гулд за „Илиада“ всъщност произлиза от нещо далеч по-съвременно – той е бил вдъхновен от 24-часов танцов маратон на Дърмът О’Лиъри.

„Малко вероятно е много хора да седят през всичките 15 часа от спектакъла – но ми допада идеята, че той ще се предава в целия свят, че всеки може да види тези възхитителни актьори, новинари и историци, разказващи за падането на Троя“, добавя Гулд.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg