Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Играят по Светлана Алексиевич в Театър „Азарян“

Млада режисьорка с адаптация на книгата „Войната не е с лице на жена“

Ролите в „Косвени щети“ са поверени на младите актриси Анна-Валерия Гостанян, Анелия Мангърова, Владинелла Кацарска, Дайяна Димитрова, Катерина Стоянова и Никол Султанова. Снимка: НДК - Играят по Светлана Алексиевич в Театър „Азарян“

Ролите в „Косвени щети“ са поверени на младите актриси Анна-Валерия Гостанян, Анелия Мангърова, Владинелла Кацарска, Дайяна Димитрова, Катерина Стоянова и Никол Султанова. Снимка: НДК

Книгата на Светлана Алексиевич „Войната не е с лице на жена“ ще има първа театрална адаптация в България. Под заглавието „Косвени щети“ спектакълът ще представи разказите на няколко жени за ужасите на Втората световна война, базирани на истинските случаи, разказани в романа на Алексиевич от 1983 г. Премиерата ще бъде на 23 април в Театър „Азарян“, сцена „Бекстейдж“.

Повече от 1 милион жени са на фронтовете на Великата отечествена война – в съветската армия, партизанските отряди и нелегалната съпротива. От 15 до 30-годишни, те са на всички звена – от медицински сестри до танкисти и картечари. Жените вече не само спасяват, те убиват. А разказите на оцелелите няколко десетилетия по-късно събира Светлана Алексиевич във „Войната не е с лице на жена“, която излиза в ново издание у нас.

Фронтовачките разказват за онази война, за която мъжете не са ни разказвали. Вместо за подвизи, за движение на фронтовете и за военачалници жените говорят за съвсем друго. За това колко е страшно да убиеш първия път… да се върнеш след сражението на бойното поле, сред телата (всички толкова млади) на мъртви и ранени, разпилени като картофи.

Вижте още: ТОВА Е УЖАС… НЕ Е ЗА ЧОВЕКА. ДОРИ ЗА ВОЙНА Е КОШМАР

„Косвени щети“ е първи независим проект за Максима Боева. Спектакълът ѝ започва развитието си като ателие по време на поредицата „Панаир на младите” в Младежкия театър през 2017 г. Сценографията е на Киряна Аврониева, а музиката – на Михаил Шишков-баща.

В ролите публиката ще види Анна-Валерия Гостанян, Анелия Мангърова, Владинелла Кацарска, Дайяна Димитрова, Катерина Стоянова и Никол Султанова.

Проектът е финансиран от Национален фонд „Култура“ по програма „Дебюти“ и се осъществява с подкрепата на „Клас 5Х5“, Български фонд за жените, Младежки театър „Николай Бинев“ и издателство „Парадокс“.