Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Иисус с бюст кани децата на неделно училище в Исландия

Било напълно естествено Иисус да се появява пред хората във всякакви възможни форми и облекла, твърдят от Националната църква в страната

Кампанията с трансджендър вида на Иисус предизвика гневни реакции в Исландия и се наложи изображенията да бъдат свалени от Фейсбук. - Иисус с бюст кани децата на неделно училище в Исландия

Кампанията с трансджендър вида на Иисус предизвика гневни реакции в Исландия и се наложи изображенията да бъдат свалени от Фейсбук.

Националната църква на Исландия разбуни духовете в страната и по света с новата си реклама, призоваваща децата да ходят на неделно училище, съобщава сайтът Visir.is. Публикация в социалните мрежи, на която се вижда брадат Иисус в бяла рокля, с женски гърди и грим, който танцува под дъгата, стана център на разпалените спорове.

Църквата публикува рекламния си постер във Фейсбук и Туитър, но скоро бе принудена да свали от Фейсбук противоречивото изображение. То обаче ще продължи да стои по автобусите на градския транспорт в Рейкявик още две седмици.

Представителят на централното ръководство на църквата Пьотур Георг Маркан заяви пред исландските медии, че е напълно естествено Иисус да се появява пред хората във всякакви възможни форми и облекла. По този начин църквата подкрепя разнообразието. Маркан все пак е съгласен, че е нужно да се съобразят и с мнението на хората, които не са съгласни, че Христос изглежда точно така. Затова в рекламната кампания вероятно ще се появят и други изображения на Иисус с по-консервативен вид. Скоро предстои да се появи постер, в който синът Божи дава лептата си за решаването на екологичните проблеми.

Ежегодното събрание на Националната църква на Исландия публикува обръщение към вярващите, в което изразява съжаление, че изображението на Иисус в неделното училище им е причинило болка, но подчертават, че не се извиняват за решението си.

„Всеки открива в него нещо за себе си –  казва жената пастор от църквата в град Граварвогскиркя Гюдрун Карлс-ог Хелгудотир, цитирана от Visir. – Някои виждат трансджендърен Иисус, други – жена. Едни – Светата Дева с брада, а други – същество с неопределен пол. Възгледите в църквата са също толкова разнообразни, колкото и извън нея.”

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg