Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Иконите на Криптата под воала на Дева Мария

Министър Вежди Рашидов договори изложба в манастира Клостернойбург

Вежди Рашидов подари на прелата на манастира Бернхард Баковски луксозно издание на Четвероевангелието на Цар Иван Александър. В средата между двамата е д-р Николаус Булман, уредник на колекциите в абатството. - Иконите на Криптата под воала на Дева Мария

Вежди Рашидов подари на прелата на манастира Бернхард Баковски луксозно издание на Четвероевангелието на Цар Иван Александър. В средата между двамата е д-р Николаус Булман, уредник на колекциите в абатството.

Икони от Криптата на „Александър Невски“ ще бъдат представени в мащабна изложба в австрийско абатство. Манастирът Клостернойбург – построен през XII век и един от най-известните в страната, ще отвори през месец май 2016-а пет зали за експозицията с българското средновековно и църковно изкуство. Събитието бе договорено днес между главния абат на манастира Бернхард Баковски и министъра на културата Вежди Рашидов, който е на посещение в Австрия.

„Предоставяме най-хубавите си зали за българското изкуство, защото заслужавате най-доброто”, заявил прелатът на своя гост Рашидов на чист български език. Баковски благодарил за високото българско отличие – „Златен век” на Министерството на културата, с което беше награден за 24 май тази година за приноса си в развитието на българо-австрийските културни отношения.

Министър Рашидов подарил на манастира копие на Четвероевангелието на Цар Иван Александър, което стана 3002-та книга в манастирската библиотека. Абатството притежава богата колекция от църковна утвар и художествени произведения.

Комплексът е дарен на монасите през 1108 г. от австрийския маркграф Леополд III Светия от род Бабенберги и съпругата му Агнес от Вайблинген на мястото, където му се явила Дева Мария.

Според преданието, един ден Леополд и Агнес стоели на балкона на новопостроения си замък в местността, когато силен вятър отнесъл воала на дамата. Районът бил щателно претърсен – но безуспешно. Чак години по-късно, когато Леополд бил излязъл на лов, видял силен блясък, идващ от близки храсти. Източникът на светлината бил заплетеният сред листата воал на Агнес – чист, недокоснат, съвсем като нов. От сиянието изплувал образът на Дева Мария, която поискала от Леополд да издигне на мястото църква и манастир в нейна чест – които той не закъснял да направи.

И двамата, Леополд и Агнес, са погребани в манастира.

Манастирът Клостернойбург

Манастирът Клостернойбург

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg