Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Икономист от АБВ поема културата и медиите в парламента

Проф. Борислав Борисов - близък с Алексей Петров и Георги Първанов

Проф. Борислав Борисов и Слави Бинев ще си разменят постовете в парламента. - Икономист от АБВ поема културата и медиите в парламента

Проф. Борислав Борисов и Слави Бинев ще си разменят постовете в парламента.

Депутатът от АБВ проф. Борислав Борисов, икономист и бивш ректор на УНСС, вероятно ще поеме комисията по култура и медии на мястото на подалия оставка Слави Бинев, пише „24 часа“. Архонтът пък ще оглави спорта в парламента. Тоест ще бъде направена рокада на двата поста, при това още във вторник.

Идеята е на председателя на Съюза на артистите Христо Мутафчиев, твърдят от „24 часа“.

„Направих го в духа на взаимния компромис, – казва пред медията Мутафчиев. – Чисто процедурно това е единственото възможно решение и е победа на нашата кауза Бинев да не оглавява културата…“

Проф. Борислав Борисов другарува с Алексей Петров. От статия на „Капитал“ от 2010 г. става ясно, че дъщерята на бившия ректор има акции в застрахователната компания „Лев инс“, собственик на която се води жената до Петров Ива Павлова. В „Лев инс“ са застраховани имотите на УНСС.

Борисов е близък още с Георги Първанов и Румен Петков. Като президент Първанов назначава Борисов в ръководството на БНБ, но впоследствие икономистът се отказва от поста заради участието си в голям международен научен проект. През 2007 г. тогавашният ректор на УНСС влиза в екипа на президента като негов съветник по въпросите на образованието, науката и икономическото развитие.

По онова време в Министерство на образованието периодично са получавани сигнали, уличаващи проф. Борисов в корупция, злоупотреби и лошо управление. „На някой не му харесва УНСС да е №1. Другата причина е да се удари президентът (Георги Първанов), понеже всички знаят, че сме близки и съм негов съветник“, коментира ректорът. Едно от обвиненията срещу Борисов бе, че се вози в бандитски „Мерцедес 320“ – подарък от Никола Филчев (също преподавател в УНСС и близък с Алексей Петров – бел. ред.), конфискуван от прокуратурата.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС