Илия Троянов и Самуел Финци в разговор за политиката и театъра

Дискусия с писателя и актьора търси отговор на въпроса кой на кого влияе – изкуството на политиката или обратното?

Дискусията в „Гьоте институт“ ще бъде с участието на писателя Илия Троянов. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Илия Троянов и Самуел Финци в разговор за политиката и театъра

Дискусията в „Гьоте институт“ ще бъде с участието на писателя Илия Троянов. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

„Власт и съпротива“, книгата на Илия Троянов за Държавна сигурност и тоталитарното минало на страната ни, предизвика скандал с българския си превод (дело на бивш член на ДС) и впечатли международната публика. Романът бе адаптиран в театъра в Германия с участието на Самуел Финци и сега продукцията на Шаушпил Хановер, съвместно с „Дойчес театър“, ще бъде представена в София на 18 и 19 юни в Народния театър. Покрай гастрола „Гьоте институт“ организира дискусия, озаглавена „Политическото в театъра“, с участието на писателя Илия Троянов, актьора Самуел Финци, режисьора на постановката Давид Парижек. 

Дискусията ще се състои ден след първото представление, на 19 юни, и ще търси отговори на въпроси като колко политика има в театъра, какъв е политическият потенциал в изкуството, как влияят актуалните политически промени в изкуството, какво представлява политическият театър и под каква форма се появява у нас… Ще се засегне също и темата за интереса на театралната публика от политика на сцената.

Вижте още: ПРЕДАТЕЛСТВО, КАК Е ТВОЕТО ИМЕ?

Разговорът ще протече в две части: първата е посветена на представлението „Власт и съпротива“, посочено като пример за успешно съчетание на аткуални политически теми и театър. В обсъждането ще се включи Илия Троянов, както и екипът на представлението – режисьорът и актьорите Сара Франке и Хенинг Хартман.

Америка за България

Вижте още: „ВЛАСТ И СЪПРОТИВА“ СЪС САМУЕЛ ФИНЦИ В НАРОДНИЯ

Втората част на дискусията разглежда същите въпроси, но ги пречупва през обстановката в страната ни. Гости на събитието са режисьорите Николай Поляков и Възкресия Вихърова, Веселина Раева, поетесата Весела Василева и театроведът Николай Йорданов. Публиката ще може да задава въпроси на живо и на страницата на събитието във Фейсбук.

Модератор на разговорите ще бъде писателят Георги Тенев.

„Политическото в театъра“ ще се проведе на 19 юни в „Гьоте институт“ от 10,30 до 14,30 ч.

Colibri april 2017
ДС