POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Илиян Джевелеков: Ако нямаме култура, за какво се борим?

Анкета на „Площад Славейков“ за най-спешното, което трябва да свърши новият парламент в областта на културата

Снимка: Личен архив - Илиян Джевелеков: Ако нямаме култура, за какво се борим?

Снимка: Личен архив

С надеждата, че новият парламент ще обърне сериозно внимание на наболелите културни проблеми и ще превърне културата в приоритет на държавната политика, решихме да направим анкета сред хора, изградили име в областта на културата, пряко ангажирани със създаване на културен продукт, както и сред депутати с културен профил, които ще имат ангажимента да изграждат, поддържат и развиват политиките в тази област. На всички тях зададохме по 10 въпроса.

Илиян Джевелеков е режисьор, който започва кариерата си още като студент в предаването „Ку-ку“. Заедно с Матей Константинов и Георги Димитров създават продуцентската компания „Мирамар филм“. Продуцентският дебют на Джевелеков в игралното кино е с филма на Явор Гърдев „Дзифт“, а режисьорският – с „LOVE.NET“. Режисьор е на мини сериала на БНТ „Порталът“, който тръгва на 2 май.

– Защо културата трябва да бъде приоритет на държавата?

– Протекцията и приоритетното инвестиране в културата е доказано важен и смислен акт в цялата човешка история. Липсата на последователна и експертна културна политика, от своя страна, доказано води до драматично и дългосрочно профанизиране на нацията. За кой път трябва да припомним на държавниците онзи разказван епизод от Втората световна война, когато английският министър на отбраната поискал парите за култура да бъдат пренасочени към военния бюджет, а премиерът Чърчил отговорил:

„Ако нямаме култура, тогава какво всъщност ще отбраняваме?“.

В процеса на преодоляване на Ковид-кризата поддържането на духа на нацията е ключов фактор за успех – именно чрез целенасочена и активна подкрепа на културата – артисти, организации, събития и т.н.

– Кое е неотложното, което трябва да се свърши в културата?

– Всеки културен сектор има своите най-сериозни, специфични проблеми, които преимуществено се нуждаят от разрешаване. Липсва точна, авторитетна, експертна диагноза на най-критичните проблеми, както и стратегическа визия за решаването им, за опазването и развитието на културата, генерално.

С колегите ми от „Мирамар филм“ от десетина години се опитваме да алармираме, че българският киноархив загива, ако не се вземат спешни мерки. Министри, държавници и много хора на отговорни постове знаят за проблема, но какво значение има това, че лентите и другите материални носители на стотици български филми буквално се унищожават, разпръснати из мазета и влажни складове?! Не е истина, че дигитализирането е чудовищно скъп процес. Имаме ноухау, знаем какво трябва да се направи, но това няма как да е частна инициатива, трябва да се погрижи държавата. Ако ни потърсят за мнение, ще споделим знанията и опита си.

– Кой е най-подцененият от държавата сектор в културата?

– Един от най-подценените сектори от държавата е самата култура.

– Кое трябва да преобладава във финансирането – пазарният принцип или държавната субсидия?

– Да говорим за пазарни принципи по време на пандемия, когато ролята на държавата е критично важна, е нелепо.

– От чий чужд опит трябва да черпим примери?

– Има много добри примери в редица западно-, а и източноевропейски държави. В повечето от тях подкрепата от държавата е значима като дял от държавните бюджети.

– Трябва ли „пенсионерите“ в културата да получават специално отношение от държавата?

– А пенсионираните лекари, учители и пр.?

– Как трябва да бъдат подпомагани младите в културата?

– Целенасочено, приоритетно, не на последно място – адекватно. При кандидатстване за държавна субсидия в киното например, липсата на опит на режисьора или продуцента в критериите за оценяване е равна на отнемане на точки и обричат младите на неуспех още на входа.

– Медиите трябва ли да бъдат ангажимент на Министерството на културата?

– Покрай работата ми по „Порталът“ се обърках. Не сме ли в 2021 година?

– Кой е най-подходящ за министър на културата?

– Трябва да е ЛИЧНОСТ. При тоталната девалвация на авторитети в България.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg