Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Илон Мъск обещава $6 млрд., ако ООН го убедят, че ще спрат световния глад

От Световната продоволствена програма поканиха най-богатия човек на планетата, за да му обяснят мисията си

Илън Мъск е най-богатият човек на света със състояние от над 300 млрд. долара. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Илон Мъск обещава $6 млрд., ако ООН го убедят, че ще спрат световния глад

Илън Мъск е най-богатият човек на света със състояние от над 300 млрд. долара. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Илон Мъск, най-богатият човек на Земята, обеща да дари 6 млрд. долара на инициатива на ООН, но постави условие. Организацията „World Food Programme“ (Световна продоволствена програма) трябва да успее да убеди милиардера, че с толкова пари може да реши проблема със световния глад.

В интервю за Си Ен Ен Дейвид Бийсли, председател на Програмата, отправи призив към най-богатите хора на света да подпомогнат организацията в борбата срещу глада.

„Шест милиарда долара ще помогнат на 42 млн. души, които буквално ще умрат, ако не стигнем до тях. Не е толкова сложно“, заявява в интервюто Бийсли.

Мъск, собственик на „Тесла“ и „СпейсЕкс“, му отговори в Туитър:

„Ако от Световната продоволствена програма могат да ми обяснят в коментари под поста ми как точно 6 млрд. долара ще „разрешат световния глад“, ще продам акции от „Тесла“ още сега и ще направя дарението“.

Бийсли също отговори в Туитър:

„Цитатът не е коректен. 6 млрд. долара няма да разрешат световния глад, но ЩЕ предотвратят геополитическа нестабилност, масова миграция и ще спасят 42 млн. души на прага на гладна смърт. Безпрецедентна криза и перфектната буря заради Ковид, политически конфликти и климатична криза“.

Въпросният цитат е взет от заглавието на Си Ен Ен, което също е некоректно, обясни Бийсли. Председателят на Продоволствената програма предложи на милиардера да се срещнат, за да му разкаже повече за мисията на каузата. Инициативата на ООН е носител на Нобеловата награда за мир за 2020 г., но освен срещу глада се бори и срещу недостига на финансиране – от сайта на организацията става ясно, че тя се нуждае от 6,6 млрд. долара, за да „държи 42 млн. души далеч от ръба на гладната смърт“.

Преди броени дни състоянието на Илън Мъск задмина 300 млрд. долара заради повишението на цените на акциите на „Тесла“. Така той стана най-богатият човек на планетата.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах