Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Илон Мъск ограничи четенето на постове в Туитър

Твърди, че иска да намали използването на социалната мрежа за обучение на изкуствен интелект

Илон Мъск иска по 8 долара за верифициран профил. За притежателите на  iPhone цената е 11 долара. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Илон Мъск ограничи четенето на постове в Туитър

Илон Мъск иска по 8 долара за верифициран профил. За притежателите на iPhone цената е 11 долара. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Туитър ограничава количеството постове, които един потребител може да прочете за един ден. Това е заявил собственикът на социалната мрежа Илон Мъск, цитиран от Би Би Си.

Потребителите с неверифицирани акаунти могат да прочетат до 1000 съобщения на ден. Новорегистрираните – до 500 съобщения на ден. Тези, които са официално потвърдени, ще могат да четат по 10 хиляди туита дневно. Верификацията на профил струва 8 долара месечно, а за собствениците на iPhone – 11 долара месечно.

Първоначално Мъск е въвел още по-строги ограничения, но ги е променил няколко часа след въвеждане на новите правила. Ограниченията са били съответно за 600, 300 и 6000 поста.

Според собственика на Туитър мерките са заради нуждата от „борба с екстремното ниво на събиране на данни и манипулация на системата”, но не е обяснил какво разбира под „манипулация”. Не е и съвсем ясно какво се има предвид под „събиране на данни“, макар че експерти предполагат, че става дума за автоматичното изчисляване на големи обеми от данни, предназначени за компании, разработващи изкуствен интелект, включително ChatGPT, уточняват в Би Би Си. Милиардите постове в Reddit и Туитър се използват за обучение на ИИ да води близък до човешката реч разговор. Платформите обаче искат да получават средства за използване на тези данни.

Предполага се, че Мъск освен това иска да подтикне потребителите да използват повече платените услуги на социалната мрежа и да верифицират профилите си.

Експерти, цитирани от Би Би Си, смятат, че ходът на Мъск е нелогичен, защото ограниченията при скролване на Туитър ще намалят ефективността и съответно доходите на мрежата от реклами.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg