Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Илон Мъск отказа да спори с „Туитър“, купува го за $44 млрд.

Най-богатият човек на планетата ще спази договорената сделка, след като компанията заведе дело срещу него

Делото на „Туитър“ вероятно щеше да завърши зле за Илон Мъск, смятат експерти. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Илон Мъск отказа да спори с „Туитър“, купува го за $44 млрд.

Делото на „Туитър“ вероятно щеше да завърши зле за Илон Мъск, смятат експерти. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Илон Мъск изненадващо се съгласи да спази уговорената сделка с „Туитър“ и ще плати договорената сума от 44 млрд. долара за придобиването на социалната мрежа, съобщава „Варайъти“. С това приключва тримесечната правна драма, започнала след като милиардерът заяви, че ще се откаже от покупката заради съмнения, че от компанията му подават фалшиви данни за реалните проценти фалшиви акаунти.

Делото по случая трябваше да започне само след две седмици, на 17 октомври. Изходът от делото по-скоро би бил негативен за Мъск, коментират експерти. С писмо от адвокатите си, изпратено до компанията на 3 октомври, Мъск обявява, че „има намерение да продължи напред с прехвърлянето на собствеността, заявено на 25 април тази година, при условията, договорени тогава“.

Въпреки това, казва се още в писмото, Мъск е готов да защити твърденията си пред съда в случай, че „Туитър“ откаже да сложи незабавен край на съдебния процес.

От началото на юли предприемачът, създател и директор на „Тесла“ и „СпейсЕкс“, търси начини да излезе от сделката с аргумента, че „Туитър“ не може да докаже, че фалшивите акаунти в платформата са по-малко от 5%. Истинската причина, подозират коментаторите, вероятно се крие в спада на акциите на „Тесла“, от продажбата на които трябва да дойде внушителната сума за „Туитър“. В отговор от компанията заведоха дело срещу най-богатия човек на планетата с цел да го принудят да спази договорените условия.

Внезапният обрат в намеренията на Мъск покачи акциите на „Туитър“ с 18%, съобщава „Блумбърг“. Още през пролетта той заяви част от идеите си за любимата си социална мрежа, след промените, които иска да въведе, са „отключване на свободата на словото“, което не изключва връщането на част от блокираните акаунти като този на Доналд Тръмп например.

Вижте още: ИЛОН МЪСК КУПУВА ТУИТЪР, ЗА ДА ОТКЛЮЧИ СВОБОДАТА НА СЛОВОТО 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg