Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Илон Мъск представи хуманоиден робот, който ще се произвежда масово

„Оптимус“ може да гарантира общество без бедност и ще се продава за $20 хил.

„Оптимус“ ще бъде тестван във фабриките на „Тесла“. Снимка: Стопкадър - Илон Мъск представи хуманоиден робот, който ще се произвежда масово

„Оптимус“ ще бъде тестван във фабриките на „Тесла“. Снимка: Стопкадър

От три до пет години ще са нужни на „Тесла“ да вкара хуманоидни роботи в масово производство, заяви основателят на компанията Илон Мъск на представянето на прототипа „Оптимус“. Роботът с изкуствен интелект се срещна с публиката на специално събитие в Силициевата долина в Калифорния, където хуманоидът демонстрира част от способностите си, съобщава БиБиСи.

Роботът помаха на публиката и успя да вдигне коленете си, а видеа показаха част от възможностите му за помощ в домакинството и индустрията – как полива цветя, вдига кутии и пръти от метал. „Оптимус“ е в процес на разработка, уточни Мъск, и тепърва предстои да бъде тестван във фабриките на „Тесла“ за производство на електрически автомобили.

Едва няколко години – между 3 и 5, ще са нужни на компанията да вкара хуманоидите в масово производство, заяви предприемачът. Те ще бъдат достъпни на пазара на цена от около 20 хил. долара и ще гарантират „бъдеще на изобилието“, в което цивилизацията е разрешила проблема с бедността.

„Това наистина е фундаментална трансформация на обществото такова, каквото го познаваме –  коментира Мъск. – Това означава бъдеще на изобилие, бъдеще, в което няма бедност, където хората ще имат това, което искат по отношение на продукти и услуги.“

Инвеститори и финансови анализатори обаче са скептични относно розовото бъдеще, в което роботите с изкуствен интелект изкореняват един от вечните проблеми на човечеството. Вместо това, съветват те, цитирани от БиБиСи, „Тесла“ трябва да се съсредоточи върху основния си бизнес за производство на електромобили.

Мъск отдавна се увлича по роботиката и неведнъж е заявявал, че иска да намери разрешение на един от най-трудните въпроси пред изкуствения интелект: как да се създаде машина, която да изземе функциите на човека. Това бележи голяма промяна в настроението му от 2017 г., когато предупреди, че изкуственият интелект е заплаха за човечеството.

„Винаги сме били внимателни да не тръгнем по пътя на Терминатора“, допълва Мъск, препращайки към популярното филмово заглавие за киборг убиец.

За целта, отбелязва той, компанията планира да включи в робота и стоп бутон, който може да бъде активиран единствено ръчно.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg