Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Илон Мъск придоби Туитър и „освободи птицата“

Пише, че го купува „в помощ на човечеството, а не за да печели пари“

В бизнес жаргона „kitchen sinking“ (кухненска мивка) означава предприемането на радикални промени в компанията. Заявявайки намеренията си, Илон Мъск влезе в централата на Туитър в Сан Франциско с мивка в ръце. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Илон Мъск придоби Туитър и „освободи птицата“

В бизнес жаргона „kitchen sinking“ (кухненска мивка) означава предприемането на радикални промени в компанията. Заявявайки намеренията си, Илон Мъск влезе в централата на Туитър в Сан Франциско с мивка в ръце. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Птицата е свободна“, написа Илон Мъск в Туитър – официално потвърждение, че сделката му за купуването на социалната мрежа е била финализирана. Най-богатият мъж на планетата придоби Туитър за 44 млрд. долара, като едно от първите му действия като собственик бе да освободи голяма част от високите позиции в компанията.

Работата си например е загубил Парадж Агравал, досегашният главен изпълнителен директор, с когото Мъск спори за реалния процент спам акаунти в платформата – неразбирателство, което дотолкова се разрасна, че даде повод за подаването на жалба и настояване от компанията Мъск да бъде съден за опитите му да излезе от сделката, пише Би Би Си. Собственикът на „Тесла“ имаше краен срок до днес, 28 октомври, да завърши сделката или в противен случай щеше да се даде ход на съдебния процес. Освен Агравал, уволнени са били още финансовият директор на компанията и най-висшият правен консултант.

Сделката все още няма потвърждение от Туитър, но късно снощи Мъск се обърна към рекламодателите на компанията, за да ги информира за промените в ръководството. Милиардерът заяви, че купува Туитър „в помощ на човечеството, което обича, а не за да печели пари“. В последните си публикации в социалната мрежа той твърди, че иска мястото да бъде „дружелюбно и топло към всички“ и ще се стреми „цивилизацията да има общ дигитален площад“.

Първа стъпка към това е премахването на Агравал, което със сигурност ще бъде приветствано от десетки десни политици, чиито акаунти са били блокирани под неговото управление. Такъв пример е профилът на Доналд Тръмп, чийто акаунт бе изтрит след щурма над Капитолия от привърженици на бившия президент. В миналите месеци Мъск вече заяви, че смята това решение за „глупаво“.

Същевременно обаче платформата няма да си затваря очите пред законите на Aмерикa, увери новият собственик. Преди месеци, когато Мъск за пръв път обяви плановете си да придобие социалната мрежа, той посочи като един от основните си аргументи „отключването на свободата на словото“ и изчистването на спам акаунтите. Няколко седмици по-късно се появи колебание, че фирмата го лъже и умишлено подценява официално съобщения процент на фалшиви профили, припомня Би Би Си. От Туитър му отвърнаха, че Мъск търси начин да излезе от сделката без последици. За да се увери, че това няма се случи, компанията внесе жалба в съда и заплаши с дело, за да принуди бизнесмена да спази уговорката. Скоро след това Мъск потвърди, че ще изпълни сделката и постави като условие спирането на съдебните действия.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90