Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Илон Мъск с шега за „погребението на Туитър“ след нова вълна от оставки

Стотици служители са напуснали след поставен ултиматум да избират дали да си тръгнат, или да работят повече

Офисите на „Туитър“ в Сан Франциско. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Илон Мъск с шега за „погребението на Туитър“ след нова вълна от оставки

Офисите на „Туитър“ в Сан Франциско. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кризата в Туитър след смяната на собствеността се задълбочава и стотици служители на компанията напускат в отговор на ултиматума на Илон Мъск да се подготвят за „дълги часове интензивна работа или да напуснат“. Милиардерът е взел решение офисите на компанията да бъдат временно затворени до 21 ноември, като причината остава неясна, съобщава Би Би Си.

Стоици са служителите, които са се отказали от повече работа, потвърждават източниците пред различни издания, като сред тях са десетки инженери, които поддържаха Туитър онлайн без технически проблеми. Вълната от нови оставки е предизвикала хаос сред мениджърите, казват източници на „Гардиън“, и ръководството се е събрало на спешна среща, за да реши дали да не помоли най-важните от напусналите служители да се върнат при по-добри условия.

Само за няколко часа хаштаговете „Почивай в мир, Туитър“, „Туитър падна“ и други се изкачиха на върха на най-обсъжданите теми в социалната платформа, а редица потребители изказаха предположения, че сайтът ще се срине до няколко дни. Тези очаквания не са безпочвени – сайтът „DownDetector“, където ползващите услугата могат да съобщават за проблеми с приложението или версията за компютър, отчита голям ръст в оплакванията.

Десетки потребители с голям брой последователи, сред тях Александрия Окасио-Кортес от Камарата на представителите на САЩ, и редица официални акаунти на държавни институции, започнаха да се подготвят за евентуална катастрофа на Туитър и споделиха линкове към профилите си в други социални мрежи. Окасио-Кортес обърна внимание и на служителите на компанията:

„Нека поздравим всички работещи в Туитър. Вие създадохте важно пространство за комуникация и заслужавахте много повече“.

Междувременно Мъск подходи с хумор към ситуацията, поне в официалния си профил, където сподели мийм с „погребението на Туитър“. На фона на заплахата от сериозни технически неизправности, новият собственик заяви, че употребата на социалната платформа е достигнала до рекордно високи нива, а причината за това той прехвърли върху медиите и честите репортажи за случващото се в компанията.

В един от постовете си милиардерът, чието богатство се изчислява на почти 194 млрд. долара, написа:

„Как да натрупате малко състояние от социална мрежа? Започнете с голямо състояние“.

Извън интернет обаче Мъск е доста по-притеснен за бъдещето на компанията, за да се шегува с него, става ясно от думите на един настоящ и един наскоро напуснал служител пред „Гардиън“. Собственикът на „Тесла“ се е срещнал с някои от напусналите на по-висока позиция лично в опит да ги убеди да оттеглят оставките си, разказват двамата пред медията. В чатгрупа с 50 служители 40 са съобщили намерението си да напуснат, казва бившият служител, а друг твърди, че участва в група с „доброволно напускащи“, където вече членуват над 360 души.

Официална статистика за напускащите няма.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg