POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Илон Мъск в Гинес с най-голямата парична загуба в историята

Състоянието му е намаляло със 182 млрд. долара от есента на 2021 г.

Богатството на Илон Мъск започва да се топи още в началото на 2022 г., процесът се ускорява, след като Мъск купува Туитър, отбелязват от Световните рекорди на Гинес. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Илон Мъск в Гинес с най-голямата парична загуба в историята

Богатството на Илон Мъск започва да се топи още в началото на 2022 г., процесът се ускорява, след като Мъск купува Туитър, отбелязват от Световните рекорди на Гинес. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Илон Мъск счупи рекорд на Гинес, но с отрицателен знак – бизнесменът, който доскоро бе най-богатият човек на планетата, е отчел най-големи загуби в личното си състояние в историята, потвърждава класацията. От ноември 2021 г. Мъск се е разделил със 182 млрд. долара, според някои източници сумата достига 200 млрд. долара, отбелязват от Гинес.

„Състоянието на Мъск се срива от 320 млрд. долара през 2021 г. до 138 млрд. долара през януари 2023 г., най-вече заради лошото представяне на акциите на „Тесла“ , става ясно от сайта на световните рекорди.

Използваните данни са от „Форбс“, но точната сума „е почти невъзможна за изчисление“. Това обаче не е пагубно за рекорда му, тъй като загубите на Мъск далеч задминават предишния антирекорд от 58,6 млрд. долара, поставен от японския инвеститор Масайоши Сон през 2000 г.

През декември шефът на Туитър, „Тесла“ и „СпейсЕкс“ се прости с позицията на най-богатия човек на планетата, първото място вече е нa Бернар Арно, директорa на конгломерата за луксозни стоки LVMH. Към 12 януари богатството на Арно се изчислява на 204 млрд. долара, на Мъск – 146,5 млрд (по данни на „Форбс“).

По-голямата част от състоянието на Мъск е свързано с акциите на „Тесла“ – стойността им обаче се е сринала с 65% през 2022 г., отбелязват от Световните рекорди на Гинес. Спадът в цената им се ускори през октомври, когато Мъск купи Туитър за 44 млрд. долара.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg