Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Илюстрации на българин в новата книга на Джордж Мартин за Таргариените

Христо Чуков поканен от „Пенгуин Рандъм Хаус“ за луксозното издание „Възходът на Дракона“

Смъртта на сър Кристън Коул. Илюстрация: Христо Чуков - Илюстрации на българин в новата книга на Джордж Мартин за Таргариените

Смъртта на сър Кристън Коул. Илюстрация: Христо Чуков

Българският концептуален артист, илюстратор и арт директор Христо Чуков е сред световните художници, поканени за новото издание на Дж. Р. Р. Мартин „Възходът на Дракона“ (Rise of the Dragon). Луксозното издание на „Пенгуин Рандъм Хаус“ представя историята на драконовите ездачи Таргариен, но за разлика от по-непретенциозното издание „Огън и кръв“ текстът тук е по-малко, а историята – по-енциклопедично представена, казва самият Мартин.

Набляга се основно на илюстрациите, за които съставителите Мартин, Елио М. Гарсия и Линда Антънсън са поканили „някои от най-добрите фентъзи творци в цял свят“, коментира авторът на „Песен за огън и лед“ при гостуването си в шоуто на Стивън Колбер. В над 300 страници са побрани 180 илюстрации, някои от тях дело на българина Христо Чуков.

Чуков работи на свободна практика и в последните години има множество изяви в гейминг и филмовата индустрия. Работи по филми и телевизионни предавания за „Дисни“, „Марвел“, „Фокс“, „Амазон прайм“, „Ню Лайн Синема“ и по проект за сестрите Уашовски. Участва в разработката на компютърни, мобилни и настолни игри. През последните няколко години Чуков си партнира с „Aaron Sims Creative Studio“ и „Luma Pictures“  – две от най-големите студия за филмова продукция и визуални ефекти в Лос Анджелис. Oт 2016-а до 2022 г. е арт директор на софийския клон на „Gameloft“, френска компания за видеоигри.

Смъртта на Балерион. Илюстрация: Христо Чуков

Заедно с художествената си дейност той преподава и в частния университет „ARC Academy“ в София, специализиран в подготвянето на таланти за гейминг и креативната индустрия.

Това не е първият път, в който илюстраторът се сблъсква с фолклора на Вестерос, Чуков работи и по „The World of Fire and Blood“, календар за 2023 г.

Все още няма яснота дали „Възходът на Дракона“ ще бъде издаден в превод на български. Англоезичното издание може да се поръча от чуждестранни сайтове на цена от 37 долара.

Коронацията на Ренира. Илюстрация: Христо Чуков

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90