Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Има българин, печелил два пъти ЕМИ

Това е Росен Върбанов, който смята, че киното не трябва да чака пари от държавата

Росен Върбанов живее и работи от 20-ина години в Лос Анджелис. - Има българин, печелил два пъти ЕМИ

Росен Върбанов живее и работи от 20-ина години в Лос Анджелис.

Докато спорният сериал на БНТ „Четвърта власт” чака номинация за наградите ЕМИ, вещи в тв занаята припомнят, че има един българин, печелил най-престижното отличие. И то два пъти! Но малцина у нас знаят за това постижение на аниматора Росен Върбанов.

През 2001 г. той е удостоен с ЕМИ в категория „сториборд” за анимационния сериал „Мики Маус”. Сторибордът е режисьорската книга, в която художникът прави рисунките към историята, а после те се анимират.

През 2005 г. Върбанов грабва приза за втори път – за „впечатляващо индивидуално постижение в анимацията”. Така телевизионната академия оценява работата му за поредицата „Бренди и мистър Уискърс”. Тази продукция, както и предишната, излиза от студиото на „Дисни”.

В колекцията му с отличия на талантливия ни сънародник е и „Ани” – най-престижната награда за анимация.

„В Холивуд всеки се бори от нулата. Няма занчение, че предишният ти филм е бил супер. Може на другия ден да те уволнят или шоуто, за което работиш, да спре. Всяка компания е готова по всяко време да купува нови идеи и проекти. А в България още действа правилото, че като си станал известен, трябва да толерират теб и никой друг”, казва Върбанов в едно от редките си интервюта пред БГ медии преди години.

Росен разбуни духовете като обяви открито, че държавата не трябва да субсидира нито игралното, нито анимационното кино. „Киното е прекалено скъпо нещо, за да бъде изкуство. При едно изкуство с минимални средства ти можеш да постигнеш продукт, който да има стойност на шедьовър. Не може да дадеш милиони левове и накрая нищо да не стане. Един художник реално влага малко пари в картината си. А нейната стойност накрая е много по-висока от стойността на вложените материали. Докато в киното е обратното. Много често се наливат много пари и накрая излиза нещо, което за нищо не става. Затова киното не трябва да се субсидира, а да се самоиздържа от хората, които гледат филмите”, категоричен е Росен.

Това мнение разгневи вече покония аниматор Доньо Донев, който обяви Върбанов за духовен еничар.

Върбанов живее в Лос Анджелис от двайсетина години и за това време е научил, че наградите не ти осигуряват непременно работа. Него също са го уволнявали няколко пъти и после са го ангажирали отново. Сред актуалните му ангажименти е нашумялата поредица „Принцеса София”, излъчвана и по нашите тв канали.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg