Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Има ли расизъм във Фейсбук? Елементарно, Уотсън

Важно уточнение: не отнеха Нобела на откривателя на ДНК-структурата, а само почетните му титли

В края на миналата седмица от генетичната лаборатория „Колд Спринг Харбър“ обявиха, че заради „безотговорното, необосновано и неподкрепено с научни данни“ изказване на Джеймс Уотсън за интелекта на африканците го лишават от почетните му звания. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Има ли расизъм във Фейсбук? Елементарно, Уотсън

В края на миналата седмица от генетичната лаборатория „Колд Спринг Харбър“ обявиха, че заради „безотговорното, необосновано и неподкрепено с научни данни“ изказване на Джеймс Уотсън за интелекта на африканците го лишават от почетните му звания. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Скандалът с изявленията на американският учен Джеймс Уотсън, лишаването му от почетните титли и реакците на всичко това, потвърждава за пореден път нещо, което всички знаем отдавна: расистките нагласи и у нас се засилват.

През 1962 г. Уотсън, заедно с още двама учени, печели Нобелова награда за описването на структурата на молекулата на ДНК. През 2007-а 80-годишният тогава учен обяви в интервю за „Сънди Таймс“, а не в научно изследване, че „интелектът на африканците съвсем не е същият, като на белите. Хората, които са си имали работа с чернокожи работници, много добре знаят това“.

Не е необходмо да сте Шерлок Холмс, за да се досетите, че това „доказателство“ на доктор Уотсън няма нищо общо с научния метод. Може би и самият Уотсън го е разбрал, защото малко по-късно публикува в медиите официално извинение за думите си. Но в интервю, включено в нов документален филм, излъчен на 2 януари 2019 г., живеещият в старчески дом Уотсън повтаря възгледите си за генетично обусловеното интелектуално превъзходство на бялата раса.

В края на миналата седмица от генетичната лаборатория „Колд Спринг Харбър“ обявиха, че заради „безотговорното, необосновано и неподкрепено с научни данни“ изказване на Джеймс Уотсън го лишават от почетните му звания. А не от всички титли, както безотговорно и необосновано съобщиха десетки медии. Примерно Пловдивският унивеситет може да отнеме титлата почетен доктор на Христо Стоичков, но никой не може да му отнеме „Златната топка“. Никой не отнема и Нобела на д-р Уотсън.

В тази връзка искаме да напомним, че през 1998-а британски учен публикува в научно издание изследване, според което някои от най-разпространените ваксини причиняват аутизъм. Само че впоследствие данните в изследването му се оказаха подправени, изданието оттегли статията, а Британският медицински съвет отне завинаги медицинския лиценз на Андрю Уейкфийлд. Неколцина учени пък твърдят, че глобалното затопляне е мит, а има и един (името му е проф. Филипов и работи в БАН), който заявява през медиите, че вече няколко пъти се среща и разговаря с извънземни.

Това са все истински случаи, но нито едно от тези твърдения не е потвърдено с истинско научно изследване. 99% от световната научна общност не споделят тези твърдения и ги намират за вредни – и причината едва ли е, че 99% от всички учени са либерали, марксисти и SJW, които предпочитат политкоректността пред научната истина.

Затова пък в социалните мрежи веднага се намериха стотици „фейсбук-учени-генетици“ и специалисти-наблюдатели по расови теми, които се включиха в подкрепа на доктор Уотсън с такива аргументи: „Посочете ми поне една неизостанила африканска държава“ и „Защо няма нито един черен носител на Нобелова награда за наука?“.

По тази „научна“ логика, след бърз преглед на икономическите и научни статистики и ние можем добавим няколко „открития“, свързани с етническите, регигиозни и географски „гени“:

Всички етноси в ЕС са по-интелигентни от българския, освен ромският; мъжете са много по-интелигентни от жените; протестантите са по-интелигентни от католиците, които са по-интелигентни от православните; християните са по-интелигентни от мюсюлманите; хората от северозападна България са по-ниско интелигентни от тези в южните райони на страната и т.н. все „очевидни истини“, които политкоректният ляв либерализъм се опитва да скрие.

За финал една малка детективска задачка: ако някой, иначе може би заслужил, учител преподава на децата ни, че американците никога не са кацали на Луната, а кадрите от мисията на „Аполо 11“ с Нийл Армстронг са заснети в Холивуд (у нас вече има документиран и такъв случай), трябва ли този учител да остане заслужил и трябва ли въобще да остане учител? Струва ми се, че тук великият Шерлок Холмс би отвърнал:

„Елементарно, Уотсън“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах