Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Има ли живот след смъртта? Четири дни

Някои гени се включват след края на тялото, установи ново изследване

Вероятно бихме могли да съберем много информация за живота, като изучаваме смъртта, твърдят изследователите от Вашингтонския университет. Снимка: Емил Георгиев - Има ли живот след смъртта? Четири дни

Вероятно бихме могли да съберем много информация за живота, като изучаваме смъртта, твърдят изследователите от Вашингтонския университет. Снимка: Емил Георгиев

Има ли живот след смъртта? Това е въпрос, който доминира човешкото мислене от незапомнени времена. Но сега изследователи са открили, че животински гени могат да „живеят“ до четири дни, след като тяхното тяло е мъртво, съобщава списание „Сайънс“. А някои гени, включително такива, които помагат при формирането на ембриони, и други, свързани с рака, дори се включват или стават по-активни след смъртта.

Откритието би могло да бъде полезно  за намаляване на повишения риск от рак след трансплантация, а също и на криминалистите да установят кога точно е загинала жертва на убийство.

Един от учените, професор Питър Ноубъл от Вашингтонския университет в Сиатъл, твърди пред изданието, че изследването било „експеримент, породен от любопитство да се види какво се случва след като умрем”.

„Вероятно бихме могли да съберем много информация за живота, като изучаваме смъртта“, обяснява Ноубъл.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Учените са изследвали какво се случва с над 1000 гена в мишки и риби-зебра, след като умрат. Промени в техните гени са били наблюдавани до четири дни след смъртта при рибите-зебра и до два – при мишките.

„Първоначално смятахме, че внезапната смърт на гръбначно ще бъде аналогична на изчерпването на горивото на движеща се кола – пишат изследователите в статия за сайта biorxiv. – За кратък период от време буталата на двигателя ще се движат нагоре-надолу и свещите ще предизвикват искри – но в крайна сметка всичко ще спре и колата ще „умре“. И все пак в нашето изследване открихме стотици гени с повишена посмъртна регулация, в продължение на много часове – в някои случаи и дни след смъртта на организма.

Това откритие е изненадващо, защото по нашата автомобилна аналогия човек не очаква чистачките изведнъж да се включват, а клаксонът да засвири няколко дни след изчерпване на бензина. Тъй като посмъртната активност на гените се наблюдава и при рибите-зебра, и при мишките, е разумно да се предположи, че и други многоклетъчни форми на живот ще покажат подобен феномен.“

Някои от въпросните гени участват в стимулирането на имунната система или справянето със стреса, но други са гени на развитието, с роля в създаването на ембриони, които принципно заспиват след раждането.

„Какво смайващо откритие е, че гени, свързани с развитието, се включват след смъртта!”, впечатлява се проф. Ноубъл.

Изследването може да хвърли светлина и върху задачата за по-добро съхраняване на органи, предвидени за трансплантация, отбелязват учените. А в отделно изследване обясняват как тяхната работа може да е от полза на съдебни и полицейски служители, разследващи убийства:

„Много биологични, химични и физични показатели могат да бъдат използвани за определяне на времето, изтекло от смъртта – но повечето от тях не са точни.“

Промени в гените обаче може да се използват за установяване на точното време на настъпване на смъртта в трупове.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах