Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Имало едно време Николай Райнов…

Софийска градска галерия отбелязва 130 години от рождението на художника с изложбата „Омагьосаното царство“

Николай Райнов, „Дърво“, 30-те години на ХХ век,
темпера върху цветна хартия, 40,5х24 см,
СГХГ - Имало едно време Николай Райнов…

Николай Райнов, „Дърво“, 30-те години на ХХ век, темпера върху цветна хартия, 40,5х24 см, СГХГ

Всички, които обичат вълшебните приказки, са поканени на арт пътешествие в „Омагьосаното царство“ на Николай Райнов. От 1 март до 7 април магията на един наистина уникален творец ви очаква в Софийска градска художествена галерия, която с тази изложба отбелязва 130-ата годишнина от неговото рождение.

Николай Райнов (1889 – 1954) е една от най-значителните фигури в българската култура с несравним обхват на своите интереси, занимания и постижения. Той е писател, поет, учен и художник с духовно, философско и художествено образование, автор на проза и поезия, историческа, теософска, изкуствоведска литература, преподавател, преводач, публицист – енциклопедист, какъвто в нашата култура не е имало нито преди, нито след него. Освен това е и вдъхновен разказвач на приказки от нашия и световен фолклор. Любовта му към приказките вдъхновява и неговите картини и рисунки.

Откриването на „Омагьосаното царство“ в Софийска градска галерия събра навалица от ценители. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Като художник Николай Райнов опитва разнообразни техники: работи с темпера, гваш, акварел, туш, пастели, станиол, цветни лакове, златен и сребърен бронз. През 1919 г. вече утвъден като писател, Николай Райнов прави първата си изложба, покрай закъснялото си заради войната завършване на Рисувалното училище. По този повод Гео Милев пише възторжено есе, в което обявява автора за рядко съчетание на два таланта – на словото и на цветната форма: поет и художник.

„Неговата живопис е тяснородна с неговата поезия… достойнствата на идея, композиция, линия и краска дават на Николай Райнов безспорно мястото на може би най-добрия наш декоративен художник и единствения в полето на книжната илюстрация. Пълнотата на тези достойнства обаче не затваря, а напротив – широко отваря вратата бъдещият път на едно още по-пълно и по дълбоко развитие“, пише Гео Милев.

Една важна част от произведенията в изложбата, така наречените „стилизувани картини“, като илюстрациите към „Княз и чума“, „Старото дърво“, „Планинско цвете“, „Пейзаж с пеперуди“, са рисувани през 30-те години на ХХ век. Точно по същото време, но в другия край на Европа, един друг голям разказвач и художник, и любител на стария фолклор и магиите рисува природата, света и героите на Средната Земя. Илюстрациите на Джон Р. Р. Толкин, автора на „Хобит“ и „Властелинът на пръстените“, и картините на Николай Райнов си приличат сякаш и двамата са рисували спомените си от пленери в Графството и горите на Лориен, но Райнов се наслаждава повече на цветовото великопие.

„Пейзаж с дървета“, 30-те години на ХХ век, гваш, цветна хартия, 42,5х27,5 см, частна колекция

Изложбата е резултат от дългогодишно проучване върху творчеството на художника, който остава в историята и като автора на първата българска История на изкуството. Но през целия си живот се определя като „художник-декоратор“ и създава значителна продукция в областта на илюстрацията и оформлението на книгата, както и многобройни декоративни проекти. Най-личната, уникална и разпознаваема част от художественото му творчество обаче остават „стилизуваните картини“, които създава през 20-те и 30-те години.

„Стилизирана природа“, 1922, акварел, гваш, бронз, хартия, 29х44 см, Национална галерия

В „Омагьосаното царство“ са включени над 120 произведения на Николай Райнов. Представени са ранни студентски работи от (1909 – 1911), творби от по-зрелия му период през 20-те години на ХХ век, гравюри от престоя му в Париж (1925 – 1927), както и декоративни пейзажи от 30-те години на ХХ век, сред които са и пейзажите, изработени в лакова живопис върху станиолена основа, останали без аналог в българското изкуство. Представени са рисунки от натура с туш, темпера, цветни моливи и акварел, които показват неизследвана страна от художественото наследство на Николай Райнов, свързана с процеса на стилизация.

„Планинско цвете“, 30-те години на ХХ век, темпера, цветна хартия, 43,5х27 см

За изложбата са събрани произведения от десетки галерии, музеи и частни колекции. По време на експозицията ще бъдат прожектирани филмите: „Николай Райнов“ (1984) и „Николай Райнов – Тютюневият човек“ (1989), предоставени от БНТ.

Куратори на „Омагьосаното царство“ са Станислава Николова и Галина Декова.

Към изложбата в СГХГ има и богата съпътстваща програма:

2 март: „Николай Райнов – творчески портрет“, лекция на проф. д-р Светлана Стойчева (НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“)

14 март: „Николай Райнов. За приложното изкуство“, лекция на гл. ас. д-р Мария Митева (ИИЗК, БАН)

28 март: „Духовното начало в изкуствознанието и живописта на Николай Райнов“, лекция на проф. дфн Иванка Райнова (ИИОЗ, БАН)

3 април: Юбилейна научна конференция, посветена на 130-годишнината от рождението на Николай Райнов, организирана от Институт за литература към БАН.

Вижте още: ИМА ЛИ ГРЯХ БОГОМИЛ РАЙНОВ КЪМ БАЩА СИ НИКОЛАЙ?

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg