VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Имане от златно-сребърни монети открито в Родопите

Шестте монети са открити при разкопки в крепостта Родестица. - Имане от златно-сребърни монети открито в Родопите

Шестте монети са открити при разкопки в крепостта Родестица.

Златно-сребърни монети от времето на византийския император Алексий Комнин откриха археолози при разкопки в крепостта Родестица в Родопите, съобщиха от Националния исторически музей.

Шестте монети са сечени от сплав, наречена билон, и са свидетелство за тежката икономическа криза във Византия през 1081 г. Алексий Комнин заповядал да бъдат събрани всички свещени съдове от църквите и манастирите, претопил ги и отлял тези монети, с които плащал на администрацията и войската.

Разкопките на крепостта Родестица се ръководят от археолога Ивайло Кънев. Обектът се намира близо до Ивайловград, край бреговете на река Арда.

Imane3-a

Imane2-a

 

 

Междувременно в НИМ постъпи находка, „открита“ от ДАНС. Служители от отдел „Трафик на културно-исторически ценности” са спасили от иманяри изключително ценен паметник на римската скулптура – надгробна мраморна плоча с изображения на починало семейство. В науката тези надгробни плочи са познати като „Римски портрети от долината на Средна Струма”. Наречени са така, тъй като тази школа е процъфтявала само в долината на Средна Струма, в богатите римски селища около Благоевград, Сандански и Петрич.

През последните години иманярските набези по тези места се засилиха поради голямото търсене на такива потрети от западноевропейски колекционери и музеи, обяснява директорът на НИМ Божидар Димитров.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС