Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Императорът обединител на Китай падна от пиедестала си

Монументът, висок 19 метра, бил съборен от вятъра

Статуята тежи 6 тона, но вятърът успя да я събори. Снимка: Ancient History Encyclopedia - Императорът обединител на Китай падна от пиедестала си

Статуята тежи 6 тона, но вятърът успя да я събори. Снимка: Ancient History Encyclopedia

Шесттонна статуя на император Цин Шихуан в Бинчжоу е паднала по лице, в резултат на което се е оказала „сплескана като палачинка“, съобщава Би Би Си, позовавайки се на китайски източници. 19-метровият монумент на основателя на династията Цин, поставен в туристически район на града, е бил съборен от пиедестала си от силен вятър.

Статуята бързо е била вдигната от кран и откарана за ремонт.

„Това не може да се скрие, вече нищо не може да се скрие – е казал един от работниците, вдигнали статуята с крана, пред официалното китайско издание Global Times. – Днес всеки има телефон с камера.“

Основателят на династията Цин Шихуан е обединил Китай под властта си през 221-206 г. пр. н.е., след като завоювал всички основни китайски провинции. При него са построени първите фрагменти от Великата Китайска стена, а след смъртта му заедно с него са погребани най-малко 8100 теракотени воини и коне в естествен размер – прочутата „теракотена армия“.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах