VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Сменяемите“ глави на Божидар Димитров

Директорът на НИМ изпреварил Лувъра и Ермитажа

С четири императорски глави се сдоби за една година НИМ под управлението на Божидар Димитров. - „Сменяемите“ глави на Божидар Димитров

С четири императорски глави се сдоби за една година НИМ под управлението на Божидар Димитров.

Четири глави на римски императори са новата гордост на Божидар Димитров. Те пристигнали в Националния исторически музей миналата година по различни пътища – археологически разкопки, откупки, дарения и действия на специализираните служби. Така институтът, ръководен от Димитров, изпреварил най-големите музеи в света.

В прессъобщението от НИМ, подписано от самия директор, четем:

„Това не се е случвало дори на Лувъра и Ермитажа”, коментира гордо Божидар Димитров.

Императорските глави са особен тип паметници от римската древност. В Античността всеки град имал в центъра си монумент на действащия император – който се подменял, когато дойде следващият владетел. Както може да се предположи, това струва скъпо. Ако императорът се задържи 15-20 години, проблемът не е толкова голям, но ако смените стават през две-три години, финансовата тежест ставала непосилна.

„Общинарите все пак намерили изход – пише Димитров. – Направили главата на императора сменяема. Стърчи великолепна статуя на император и само главата му се сменя, щом падне от власт.  А старата глава – на боклука. И след 2000 години – при археолозите.“

Поглед към новата зала на НИМ

Поглед към новата зала на НИМ

В новата зала на НИМ вече са изложени портретни изображения на императорите Публий Елий Хадриан (117-138) и Флавий Юлий Валент (364-378), загинал край Ивайловград, както и на императриците Юлия Меза и Юлия Соемия.

Експозицията е финансирана от Министерството на културата с 25 хиляди лева.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg