Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Инди Зара – от Лувъра към музикалната сцена (видео)

Френската певица пристига у нас за концерт през октомври

Инди Зара снима и в киното - в The Narrow Frame of Midnight на Тала Хадид и The Cut на Фатих Акин. - Инди Зара – от Лувъра към музикалната сцена (видео)

Инди Зара снима и в киното - в The Narrow Frame of Midnight на Тала Хадид и The Cut на Фатих Акин.

Звездата от френската музикална сцена Инди Зара планира концерт у нас на 16 октомври в „София лайв клуб“. Ще я видим и чуем с бенд от изявени имена от соула и джаза. 

Инди е певица и актриса от френско-марокански произход. Повечето от песните й са на английски, но пее също на френски и берберски език. Случва се да я сравняват с Бет Гибънс от „Портисхед“, с Ману Чао, Пати Смит и Нора Джоунс. Зара действително е под силното влияние на изброените изпълнители, както и на много други, формирали творчеството й.

Зара е отгледана от майка си – танцьорка и актриса, в Куригба, Мароко. На 15 бъдещата певица напуска училище и се премества в Париж при баща си, бивш военен. На 18 успява да си намери работа в Лувъра – период, който отключва у нея дарбата да композира. Сама се научава да свири на повече от десет инструмента.

До 2005-а вече има около 50 авторски песни, но трябва да почака още преди да ги издаде. През 2009 г. излиза албум, в който са включени четири нейни парчета – Beautiful Tango, Oursoul, Try и Stand Up. Година по-късно се появява дебютният й диск Handmade, издаден от най-престижния лейбъл за джаз музика в света – Blue Note.

Песента Beautiful Tango се превръща в хит във Франция, Италия и Испания, а Stand Up е включена в световна рекламна кампания. В края на 2010 г. Зара получава наградата „Константин” за най-добър албум, а през февруари следващата година е удостоена и с приза Victoires de la Musique за най-добър world music албум.

През 2014-а Инди Зара е поканена да снима в киното и участва във филмите The Narrow Frame of Midnight на Тала Хадид и The Cut на Фатих Акин. Вторият й студиен албум, озаглавен Homeland, излиза през пролетта на тази година и е посрещнат с възторжени ревюта от критиката.

Билетите за концерта на Инди Зара в „София лайв клуб“ струват 40 лв. (първите 200 места) и 50 лв.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg