Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Индийската мисия до Луната 2 пъти по-евтина от филма „Интерстелар“

Далеч по-скъпи от „Чандраян 3“ са също „Гравитация“ и „Марсианецът“

Индийски студенти позират пред модел на „Чандраян 3“, за да отпразнуват прилуняването на мисията. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Индийската мисия до Луната 2 пъти по-евтина от филма „Интерстелар“

Индийски студенти позират пред модел на „Чандраян 3“, за да отпразнуват прилуняването на мисията. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Индийската лунна мисия „Чандраян 3“ е струвала 2,2 пъти по-евтино от снимките на филма „Интерстелар“ на Кристофър Нолан, отбелязват британски медии. Прилуняването на индийската станция, което се случи успешно на 23 август тази година, е струвало 75 млн. долара, докато филмът за търсенето на нов дом в Космоса за човешката раса е бил на стойност 165 млн. долара.

„Чандраян 3“ е бил по-евтин и от бюджета на филмите „Гравитация“ на Алфонсо Куарон (100 млн. долара) и „Марсианец“ на Ридли Скот (108 млн. долара).

Индийската лунна мисия струва по-малко и от някои домове във Великобритания. Най-скъпото имение се продава на цена от 253 млн. долара. „Чандраян 3“ е сравним със стойността на ракетата „Фалкон 9“ на компанията SpaceX, която е струвала 67 млн. долара.

Планира се „Чандраян 3“ да проучи Южния полюс на Луната, където по мнение на учените може да има находища на воден лед.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС