Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Индийски политик предлага $1,5 млн. за обезглавяването на актриса

Засегнат е от предполагаема романтична нишка между измислена индийска красавица от XIV в. и мюсюлмански завоевател във филм (видео)

Боливудската актриса Дийпика Падуконе е непоколебима и настоява, че филмът ще излезе по екраните, въпреки заплахите. - Индийски политик предлага $1,5 млн. за обезглавяването на актриса

Боливудската актриса Дийпика Падуконе е непоколебима и настоява, че филмът ще излезе по екраните, въпреки заплахите.

Местен лидер на Бхаратия джаната – една от двете управляващи партии в Индия – обяви, че ще изплати възнаграждение от 10 милиона индийски рупии (около $1,5 млн.) за обезглавяването на индийска актриса и кинорежисьор, съобщава „Гласът на Америка“. Актрисата е Дийпика Падуконе, която изпълнява ролята хиндуинската кралица Падмавати от XIV в., а режисьорът – Санджай Лийла Бхансали, създателят на филма „Падмавати“, в който участва Падуконе.

Сураджпал Сингх Аму, член на партията в северния щат Харяна, очевидно засегнат от предстоящата премиера на произведението, твърди, че филмът е подвеждащ, не се основава на истината и обижда чувствата на хиндуистите в страната.

„Ще възнаградим тези, които ги обезглавят с десет милиона рупии, ще се грижим и за нуждите на техните семейства“, заяви Аму в интервю за „Ейжа Премиер Нюз“ (APN) в началото на тази седмица.

Заплахи срещу филма

Аму обеща да не допусне показването на филма и предупреди собствениците на киносалони да избягват да го прожектират или рискуват да бъдат опожарени.

Излизането на „Падмавати“ е насрочено за първата седмица на декември. Активисти-защитници на човешките права реагираха остро на заплахите и призоваха правителството да предприеме действия.

„Скандално е да обявявате публично такова нещо и да не се предприемат никакви действия от страна на властите по време, когато в тази страна хора биват арестувани по най-незначителни поводи“, каза Готум Наулакха, индийски борец за гражданските свободи, пред „Гласът на Америка“.

Срещу Аму е било регистрирано официално оплакване, но мнозина критикуват липсата на позиция от страна на управляващата партия Бхаратия джаната, която контролира централното правителство и премиера Нарендра Моди.

„Не съм чул никаква официална позиция от централното правителство или министерството на информацията“, каза Винод Шарма, политически анализатор в Индия.

И все пак Анил Джаин, местен говорител на партията Бхаратия джаната, съобщи пред APN, че в щата Харяна законът се прилага за всички и никой не може да заплашва другите. Централното правителство обаче все още не е реагирало. А боливудската актриса Падуконе е непоколебима и настоява, че филмът ще излезе по екраните, въпреки заплахите.

„Накъде вървим като нация? Това е регрес. Единствените хора, които могат да ни държат отговорни, са в Комиисията по цензура и аз вярвам, че нищо не може да спре излизането на филма“, каза Падуконе пред „Индоазиатската информационна служба“.

Спорът около филма

„Падмавати“ разказва епичната история за легендарната индийска красавица Падмавати, жена на краля на Мевар Ратан Сингх. Годината е 1303-а. Могъщият султан Алауддин Хилджи обсажда с войската си крепостта Читторгарх, столица на Мевар, и обещава на княза Раван Сингх да не разруши града, ако царят му даде собствената си жена, красавицата Падмавати.

Споровете около филма започват още по време на снимките. Противници на „Падмавати“ нахлуват на снимачната площадка и разрушават декорите. Те смятат, че режисьорът на филма ще изкриви фактите, като вкара романтична нишка в отношенията между индийската кралица и мюсюлманския нашественик Алауддин Хилджи.

Режисьорът Бхансали отрича тези обвинения и твърди, че сюжетът се основава на средновековна поема на индийския суфи поет Малик Мухамет Джаяси, който пръв през 1540 г. споменава легендарната кралицата от XIII-XIV век. В поемата тя избира смъртта, още преди мюсюлманският завоевател да я залови. Според някои експерти не е сигурно дали Падмавати е била реална личност, или е измислен фолклорен герой.

Според индийски активисти, ако правителството не успее да реагира достатъчно категорично на заплахата, нанесена от политика, и да обезсърчи нарастващото чувство за безнаказаност за някои политици, инциденти като този ще стават все повече и ще застрашат свободата на изразяване в най-голямата демократична държава в света.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах