Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Индия изпраща мисия в търсене на вода на Луната

Роувър ще изследва южния полюс, където големи райони са в постоянна сянка

Ракетата успешно излетя от космическия център в Шрихарикота. Снимка: Стопкадър от прякото излъчване на излитането на ракетата - Индия изпраща мисия в търсене на вода на Луната

Ракетата успешно излетя от космическия център в Шрихарикота. Снимка: Стопкадър от прякото излъчване на излитането на ракетата

Индия изпраща мисия до Луната, за да изследва слабо познатия район на южния ѝ полюс. Ракетата „Чандраян-3“ излетя успешно днес от космическия център в Шрихарикота. Луноходът трябва да се приземи на лунната повърхност на 23 – 24 август, очакват учените зад проекта.

Ако мисията успее, Индия ще бъде едва четвъртата държава в космическата надпревара, която ще осъществи кацане на Луната, след САЩ, бившия Съветски съюз и Китай. Част от третата мисия в лунната програма на Индия, „Чандраян-3“ ще надгради успеха на предишните мисии на държавата, започнали през 2008 г. Тогава Индия проведе „първото и най-изчерпателно проучване за вода на лунната повърхност и установи, че Луната има атмосфера в дневните часове“, припомня Милсвами Анадурай, директор на първата лунна мисия. Тъкмо тази мисия първа открива доказателства, че на земния спътник има следи от вода.

Втората мисия отбеляза само частичен успех – ракетата излетя през 2019 г., но роувърът не успя да кацне на Луната и се разби. Междувременно обаче апаратът все още обикаля спътника и към днешна дата продължава да изпраща данни.

„Чандраян-3“ е струвала на Индия 6,1 млрд. рупии (ок. 75 млн. долара). Мисията трябва да освободи на лунната повърхност 26-килограмов роувър, назован „Pragyaan“, санскритската дума за мъдрост. Фокус на изследванията са тектоничната активност на Луната, физическите характеристики на повърхността, както и атмосферата край южния полюс, който все още е неизследван задълбочено. На юг има части от повърхността, които са в постоянна сянка и надеждите на индийските учени са, че там може да има водни басейни.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg