Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Индия стъпи на Марс от първия път

Търсят отговор за изчезналата вода на Червената планета

Изстрелването на индийската ракета - Индия стъпи на Марс от първия път

Изстрелването на индийската ракета

Учени от Индийската организация за космически изследвания успяха успешно да разположат сателит в орбитата на Марс. Нискобюджетната мисия превърна Индия в първата страна, стъпила на Червената планета с дебютния си опит.

Успехът на „Марс Орбитер Мишън”, емоционално наречена накратко MOM (мама на английски), вкара Индия в елитния клуб на марсианските изследователи. В него членуват Щатите, бившият Съветски съюз и Европейската космическа агенция.

Нискобюджетната мисия струвала на Индия само 74 милиона долара. Тя ще допринесе да разширяването на дейността на 50-годишната космическа програма в Индия. Новоизбраният премиер Нарендра Моди обеща по-добра инфраструктура и технология на учените от Индийската космическа агенция.

Екипът, изпратил индийския сателит около Марс, тържествува.

Екипът, изпратил индийския сателит около Марс, тържествува.

Моди описва мисията като безупречна. Освен това е гигантски подвиг за развиваща се страна с население над един милиард души, повечето от които живеят в бедност. В същото време Индия притежава силна образователна система, насочена в научните области и технологиите. Система, която произвежда милиони програмисти, инженери и доктори.

Повече от половината предишни световни мисии на Червената планета – 23 от общо 41 – се провалиха, в това число и тази на Япония през 1999 година. Пионери в изследването на Марс са Щатите, които показаха на останалите земляни как изглежда планетата още през 1964-а. Седем години след това и бившият Съветски съюз стигна до Марс, а Европейската космическа агенция го направи преди 11 години.

Сателитът ще циркулира около планетата поне шест месеца и ще събира данни, които имат за цел да внесат повече яснота за климатичните условия на Марс. Индийците ще търсят и отговор на въпроса какво е станала с водата, за която се смята, че някога е съществувала на Червената планета.

Учените от НАСА поздравиха индийските си колеги, приветствайки ги сред останалите изследователи на Марс.

Министър-председателят на Индия Моди поздравява учените.

Министър-председателят на Индия Нарендра Моди поздравява учените.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС