Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пропагандата на Кремъл за мобилизацията: Серьожа, пий си кафето, не си им нужен там

Методичните указания предполагат включване на хаштаг #безпаника и на бюти блогъри

27 септември, руснаци опитват да напуснат страната през границата с Грузия. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Пропагандата на Кремъл за мобилизацията: Серьожа, пий си кафето, не си им нужен там

27 септември, руснаци опитват да напуснат страната през границата с Грузия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавните и подкрепящите Путин медии в Русия са получили списък с указания и опорни точки веднага след началото на мобилизацията, разказва сайтът „Медуза“. В медията са се сдобили с методичните указания и вече е ясно как ще се пропагандира новата фаза на войната.

В документа се казва, че Русия побеждава във войни, само когато жителите на страната вярват, че това е „война народна“. Затова сега трябва да бъде наложен един главен тезис: „Народът на Русия трябва да се сплоти пред заплахата от НАТО“. Пропагандистите трябва да повтарят, че алиансът възнамерява да „разчлени и разграби“ Русия.

Една от опорките е свързана с чувството за отговорност:

„Не бива вече да се остава встрани и да се оставя тежестта да бъде понесена от контрактниците и народните милиции на Донбас. Фронтовата линия е повече от 1000 км, руските войници и руските хора са убивани от натовско оръжие и от ръцете на натовски наемници и терористите на киевския режим“.

Така съставителите на указанията предлагат да бъдат убеждавани руснаците, че мобилизацията е необходима.

Като друга причина за масовото изпращане на фронта авторите на методичните указания предлагат да се споменават обстрелите на руските пригранични пунктове и в Крим. „Вече воюват с нас на наша територия“. Вече не е само „не оставяме своите“, вече е „защитаваме себе си“.

Трябва да се подчертава в публикации и коментари, че Путин е обявил мобилизация „точно в този момента, когато тя е необходима и ще позволи съществено да се усилят достигнатите вече от Русия цели на специалната военна операция“.

Забелязва се сериозно противоречие – войната в Украйна се нарича едновременно „специална операция“, но и „народна война“.

„Русия воюва не с Украйна, а с НАТО. Западът забрани на Киев да води преговори с Русия. Натовското разузнаване събира данни от територията на Русия, за да даде на Украйна заповед за прехвърляне на бойните действия в Руската федерация“, се казва още в документа.

Предлага се в статии и тв репортажи да се дава „максимум директни изказвания на хора“ от самопровъзгласените Донецка и Луганска републики, и от останалите завладени от Русия украински територии. При включване жителите на окупираните територии трябва да изразяват „въодушевление и благодарност“, както и да наричат Путин „защитник“, който е „откликнал на молбите на хората“. Според пиарите на Путин от подобни сюжети в сърцата на гледащите ще „възникне радост“.

Отделен акцент трябва да бъде подчертаването, че мобилизацията ще засегне само 1% от списъчния състав на запасняците. Мобилизацията се нарича „минимална“, подчертава се, че „ще призовават само опитни служили мъже“. Подобни опорки бяха спуснати дори на бюти блогъри, които се опитаха с помощта на пържени картофки и женска козметика да покажат „колко малко е 1%“.

В регионални тв и социални канали се е появило видео, в което се разяснява, че властите ще мобилизират „само 300 хил. най-подготвени мъже, служили в армията“. Задкадров глас обяснява:

„На теб говоря, средностатистически Серьожа от Липецк, който никога не е минавал през военна подготовка. Спокойно може да разхлабиш кълки и да си допиваш кафето. За ничий не си им нужен там“.

Друг вариант на видообръщението е посветен на „Иван Иванович (също от Липецк), който трябвало да си изпие „ваниловото лате и спокойно да се занимава с графичния си дизайн“.

Хаштагът, който властите призовават да бъде прикрепен към всяка публикация, е #безпаника. Според данни на „Медуза“ автор на кампанията е политическият технолог Владимир Табак, известен като автор на еротичен календар със студентки по журналистика, посветен на рождения ден на Путин.

Руските власти освен това искат гневът на мобилизираните и близките им да бъде пренасочен към военните комитети, а не към президента и правителството. В тази акция се включиха дори главните пропагандисти Владимир Соловьов и Маргарита Симонян. В изказвания те заявиха, че военкоматите прекаляват и викат хора, които не трябва да бъдат мобилизирани.

„Сякаш са купени от Киев“, дори заяви главната редакторка на „Русия днес“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg